Privacy policy/2008/sl

Aprila 2005 je odbor odobril različico te politike (glejte wiki fundacije). Morebitni predlogi sprememb na pogovorni strani so še vedno dobrodošli.
Po prevodu in vnosu sprejetih predlogov sprememb bo na to politiko povezovala noga vsake strani.
Strani brez razprave prosimo ne spreminjajte.

Povzetek Edit

Če spletne strani projektov Wikimedije le berete, od vas ne pridobimo nič več podatkov, kot se jih v splošnem zbira v strežniških dnevnikih spletnih strani.

Če k projektom Wikimedije dejavno prispevate, javno objavite vsako shranjeno besedo. Kar napišete, se bo obdržalo za vedno. To zajema članke, uporabniške strani in pogovorne strani. Pri tem je nekaj izjem, omenjenih v naslednjem besedilu.

Objavljanje na wikijih in javni podatki Edit

Če spletišče le obiščete, pri tem svoje istovetnosti javno ne razkrijete (vendar glejte posameznikov vpis spodaj).

Če v wikiju katero koli stran urejate, dokument objavljate. To je javno dejanje, ki vas označi kot avtorja urejanja.

Ugotavljanje istovetnosti avtorja Edit

V wikiju lahko prispevate prijavljeni ali neprijavljeni.

Če ste prijavljeni, se vas istoveti z vašim uporabniškim imenom. To je lahko - glede na ime, ki ste si ga izbrali pri izdelavi računa - vaše resnično ime ali vzdevek.

Če niste prijavljeni, se vas istoveti z vašim omrežnim IP naslovom. To je zaporedje štirih števk, ki označuje internetni naslov, s katerega dostopate na wiki. Odvisno od vaše povezave lahko to številko sledimo le do velikega ponudnika internetnih storitev ali pa natančneje, na vašo šolo, delovno mesto ali dom. Izvor tega IP naslova bi lahko skupaj s katerim koli zanimanjem, ki ga ob urejanju člankov izrecno omenite ali le naznačite, za ugotovitev vaše resnične istovetnosti uporabil kdor koli.

Motiviran človek lahko vaš IP naslov in vašo resnično identiteto poveže s sorazmerno malo truda. Če si zelo želite zaščititi svojo zasebnost, vam predlagamo, da se prijavite in objavljate pod vzdevkom. Ob uporabi vzdevka vaš IP naslov javnosti ne bo dostopen, za sorazmerno kratek čas pa bo shranjen na strežnikih wikija. Tam bo na voljo razvijalcem in bo v določenih okoliščinah morda javno razkrit (glejte spodaj).

Če doma uporabljate službeni poštni strežnik ali svoje delo opravljate na daljavo in pri tem uporabljate DSL ali kabelsko internetno povezavo, lahko vaš delodajalec vaš IP naslov po vsej verjetnosti brez težav prepozna in ugotovi vaše IP prispevke k projektom Wikimedije. V tem primeru boste svojo zasebnost lažje zaščitili z uporabo vzdevka. Vendar pa se morate v tem primeru, da preprečite uporabo vaše istovetnosti drugim osebam, po končanem delu odjaviti.

Piškotki Edit

Wiki vam bo ob vsakem obisku poslal prehodni piškotek (PHPSESSID). Lahko ga zavrnete, a se brez njega ne morete prijaviti. Ob zaprtju brskalnika se bo izbrisal.

Ob prijavi lahko sprejmete več piškotkov, s čimer se ob naslednjem obisku izognete ponovnemu vpisovanju vašega uporabniškega imena in, če želite, gesla. Ti piškotki se shranijo za 30 dni. Če uporabljate javni računalnik in svojega uporabniškega imena ne želite razkriti njegovim prihodnjim uporabnikom, jih lahko izbrišete. V tem primeru izpraznite tudi brskalnikov predpomnilnik.

Gesla Edit

Mnogi vidiki sodelovanja v občestvu projektov Wikimedije so odvisni od ugleda in spoštovanja, ki si ga gradite s svojimi urejanji. Uporabniška gesla so edino jamstvo integritete uporabnikove zgodovine urejanja. Vsem uporabnikom svetujemo, da si izberejo močno geslo in ga nikoli nikomur ne razkrijejo. Nihče ne sme, posredno ali neposredno, namerno razkriti gesla drugega uporabnika.

Posameznikov vpis Edit

Vsakič, ko obiščete stran, pošljete njenemu spletnemu strežniku mnogo podatkov. Večina spletnih strežnikov rutinsko vzdržuje dnevnike dostopanja, katerih podatki se lahko deloma uporabijo za splošen pregled priljubljenosti strani, povezovanja drugih spletišč na stran in brskalnikov, ki jih obiskovalci uporabljajo. Za sledenje legitimnim uporabnikom Wikimedija teh podatkov ne namerava uporabiti.

Ti dnevniki se uporabljajo pri pripravi statističnih poročil o straneh; surovih dnevniških podatkov se javno ne objavlja in se jih po približno dveh tednih navadno izbriše.

Tu je primer dnevniškega zapisa pri posameznem ogledu strani:

64.164.82.142 - - [21/Oct/2003:02:03:19 +0000]
"GET /wiki/draft_privacy_policy HTTP/1.1" 200 18084
"http://en.wikipedia.org/wiki/Wikimedia_projects:Village_pump"
"Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X; en-us) AppleWebKit/85.7 (KHTML, like Gecko) Safari/85.5"

Dnevniške podatke lahko uporabijo razvijalci za reševanje tehničnih težav, sledenje slabo nastavljenim iskalnim pajkom in zelo redko v preiskavah zlorab wikija za ugotavljanje soodnosnosti uporabniških imen in omrežnih naslovov.

Politika o objavi iz strežniških dnevnikov pridobljenih podatkov Edit

Politika Wikimedije je, da razvijalci, ki imajo dostop do osebnih podatkov v strežniških dnevnikih, teh ne bodo razkrili, razen v naslednjih primerih:

  1. V odziv na veljaven nalog ali drugo obvezujočo pravno zahtevo.
  2. Z dovoljenjem dotičnega uporabnika.
  3. Jimbu Walesu, njegovemu pravnemu svetovalcu ali njegovemu namestniku, kadar je to nujno za preiskavo pritožb o zlorabi.
  4. Kadar se podatki nanašajo na obiske strani, ki jih je opravil pajek ali robot, in je njihovo razkritje potrebno za ponazoritev ali rešitev tehničnih težav.
  5. Kadar je uporabnik uničeval članke ali se vztrajno vedel na moteč način, se lahko podatke razkrije za pomoč pri usmeritvi IP blokiranja ali za pomoč pri oblikovanju pritožbe uporabnikovemu ponudniku internetnih storitev.
  6. Kadar je to utemeljeno potrebno za zaščito pravic, lastnine ali varnosti fundacije Wikimedija, uporabnikov njenih storitev ali javnosti.

Z izjemo zgoraj opisanih okoliščin Wikimedijina politika javnega razširja teh podatkov ne dovoljuje v nobenem primeru.

Izmenjava podatkov z drugimi Edit

Vse besedilo Wikimedijinih projektov je na voljo za uporabo pod pogoji dovoljenja GNU za rabo proste dokumentacije (GFDL).

Wikimedija osebnih podatkov, kot so e-poštni naslovi, ne bo prodajala ali delila, razen če se z njihovim razkritjem sami strinjate oziroma ga zahteva zakon.

Varnost podatkov Edit

Fundacija Wikimedija ne jamči proti neavtoriziranemu dostopu do katerega koli podatka, ki ga navedete. Podatki bodo na voljo vsem razvijalcem z dostopom do strežnika.

E-pošta, dopisni seznami in IRC Edit

Wikipošta Edit

V nastavitvah lahko navedete vaš e-poštni naslov. S tem omogočite drugim prijavljenim uporabnikom, da vam preko wikija pošiljajo pošto (razen če to v nastavitvah izklopite). Vašega naslova jim ne bomo razkrili, razen če se nanjo odzovete ali se e-pismo odbije. Fundacija Wikimedija lahko e-poštni naslov uporabi za širši pogovor z uporabniki.

Če e-poštnega naslova ne boste navedli, ne boste mogli ponastaviti gesla, če ga pozabite. V tem primeru se za vnos novega e-poštnega naslova v vaše nastavitve lahko obrnete na katerega izmed Wikimedijinih razvijalcev.

Če želite preprečiti uporabo vašega e-poštnega naslova, ga lahko iz nastavitev odstranite kadar koli.

Dopisni seznami Edit

Če se prijavite na katerega izmed dopisnih seznamov projekta, bo vaš e-poštni naslov na voljo vsem njegovim naročnikom. Arhivi večine Wikimedijinih dopisnih seznamov so javni in morda bo vaš naslov naveden v sporočilih. Arhivi seznamov se shranjujejo tudi pri storitvah Gmane. Pošte se, razen v izjemnih primerih, ne briše in ne spreminja.

Informacijski e-poštni naslovi Edit

Na nekatere e-poštne naslove poslana pošta (glejte spodaj) se lahko preusmeri k skupini prostovoljcev, ki so si pridobili zaupanje občestva za uporabo sistema označevanja (OTRS) za njihov ogled in odgovor nanje. Na sistem poslana pošta ni javno dostopna, dostopna pa je tej skupini Wikimedijinih urejevalcev. Če pošljete pošto na enega izmed teh naslovov, bo vaš naslov v tej skupini postal javen. Da bi oblikovali kar najboljši odgovor na vaše vprašanje, se bo skupina OTRS o vsebini vaše pošte morda posvetovala tudi z drugimi sodelavci.

Naslovi, ki vodijo na sistem OTRS:

  • info-de@wikipedia.org
  • info-en@wikipedia.org

K skupini OTRS se lahko preusmeri tudi pošta odboru Wikimedije board@wikimedia.org oziroma njegovim članom.

IRC Edit

IRC kanali uradno niso del fundacije Wikimedia. S sodelovanjem v IRC kanalu bo drugim sodelujočim na voljo vaš IP naslov. Glede objave dnevnikov imajo različni kanali različna pravila.

Uporabniški podatki Edit

Podatki o uporabnikih, na primer čas urejanja in število urejanj, so javno dostopni preko seznamov "Prispevki uporabnika" in jih v zloženi obliki včasih objavijo tudi drugi uporabniki.

Odstranjevanje uporabniških računov Edit

Ustvarjenih uporabniških računov se ne bo izbrisalo. Razvijalec lahko spremeni uporabniško ime računa, a ga morate za to zaprositi. Fundacija Wikimedija ne jamči, da bo ime resnično spremenjeno. Podrobnosti so opisane na strani Pravica izginiti.

Izbris uporabniških podatkov natančneje opredeljujejo pravila projekta, kjer se ti nahajajo.

Izbris vsebine Edit

Izbris besedila iz projektov Wikimedije ne pomeni dejanskega izbrisa. V navadnih člankih si lahko prejšnjo redakcijo ogleda vsakdo. Če je članek "izbrisan", si lahko vsebino izbrisanega ogleda kateri koli administrator, se pravi, skoraj vsak, ki mu zaupamo, da možnosti brisanja ne bo zlorabil. Podatke lahko iz projektov Wikimedije trajno izbrišejo le razvijalci in nihče ne zagotavlja, razen v primeru pravne obveznosti, da bo do tega resnično prišlo.

Glejte tudi Edit