Privacy policy/2008/hr

This version of the Privacy policy was approved in October 2008 by the Board of Trustees. Next version was approved in the June 2014.
Zahtijeva se da se ovu napomenu prevede i poveže poveznicom na podnožju svake stranice (MediaWiki:Privacy kao ime i MediaWiki:Privacypage kao poveznica).

Što ovo obuhvaća edit

Ova politika pokriva odnos prema informacijama koje mogu osobno identificirati neku osobu. Rečene informacije su podatci koji je Zaklada Wikimedija (u daljnjem tekstu "Zaklada") prikupila i/ili pohranila na svojim poslužiteljima u svezi s Wikimedijinim projektima ("u daljnjem tekstu "Projekti") i njihovim zajednicama. Konzistentno sa svojom politikom zadržavanja podataka, Zaklada prikuplja i zadržava najmanji opseg informacija koje mogu netkog osobno identificirati. Rečene informacije prikuplja da bi se udovoljilo operativnim potrebama Wikimedijinih projekata.

Projekti su javni i suradničke naravi edit

Svi projekti Zaklade Wikimedije suradnički razvijaju njeni suradnici rabeći softver MediaWiki. Svatko s pristupom internetu može uređivati stranice na tim projektima, osim ako mu nije ograničen ili onemogućen pristup internetu i osim ako te stranice nisu otvorene javnosti za uređivanje. Uređivači tako stvaraju objavljeni dokument te javni zapis svake riječi koju su dodali, uklonili ili izmijenili. Ovo je javni čin te su osobe koje su uređivale javno identificirane kao auktori tih izmjena. Svi doprinosi k projektu te sve javno dostupne informacije o tim doprinosima neopozivo su licencirane te ih treće strane smiju kopirati, citirati, ponovo rabiti i prilagoditi uz nekoliko ograničenja.

Aktivnosti na Zakladinim projektima edit

Općenito gledano, ova se politika primjenjuje samo na privatne informacije koje je Zaklada pohranila ili koje Zaklada drži kod sebe, a koje nisu javno dostupne.

Ova politika ne pokriva, među ostalim (znači da nije ograničena samo na ovaj popis!), ove interakcije s projektima: aspekte pretraživanja i uređivanja stranica, uporabu wikifunkcije "pošalji suradniku e-poštu", subskripciju i slanje na e-mail liste kojima je domaćin Zaklada te dopisivanje s dragovoljcima preko Zakladinog sustava tiketiranja (OTRS-a). Ove interakcije mogu otkriti suradnikovu IP adresu, a moguće je i ine osobne informacije; to otkrivanje je neselektivno, bilo da je prema javnosti, bilo da je prema određenim skupinama dragovoljaca koje djeluju neovisno o Zakladi.

Suradnici mogu međusobno komunicirati izvan stranica Zaklade Wikimedije, putem e-pošte, IRC-a ili drugog chata ili neovisnih internetskih stranica. Prije nego što posegnu za tima načinima komunikacije, sami moraju procijeniti rizike u svezi s takvom komunikacijom i sami moraju biti svjesni koliko žele očuvati svoju privatnost.

Suradnički računi i autorstvo edit

Zaklada ne traži od uređivača registrirati se na neki projekt. Svatko smije uređivati a da se prije toga nije prijavio nekim suradničkim imenom, no u tom slučaju identificirat će ih se preko mrežne IP adrese. Suradnike koji se registriraju odnosno koji uređuju kao prijavljeni suradnici identificira se preko suradničkog imena koje su izabrali i pod kojim uređuju. Za raditi kao prijavljeni suradnik, suradnik izabere lozinku koja je povjerljiva a kojom se služi radi potvrde integriteta njihova suradničkog računa.

Osim u slučajima kad to zakonska tijela zatraže, nikoja osoba ne smije otkriti niti svjesno pokazati ni suradničke lozinke niti "kolačiće" koji su generirani za identificirati suradnika. Jednom kad se suradničke račune stvori, više ih se ne uklanja. Moguće je promijeniti suradničko ime, ovisno o politikama pojedinih wikiprojekata. Zaklada ne jamči da će suradničko ime biti promijenjeno na zahtjev.

Svrha prikupljanja privatnih podataka edit

Pojedinosti zadržavanja podataka edit

Opća očekivanja

IP i ine tehničke informacije edit

Kolačići edit

Povijest stranice edit

Suradnički doprinosi edit

Čitanje projekata edit

Uređivanje projekata edit

Rasprave edit

Pristup ka informacijama koje mogu identificirati osobu i objava istih edit

Odricanje od odgovornosti edit