Privacy policy/2008/ca

Policies and guidelines Política de privadesa
This version of the Privacy policy was approved in October 2008 by the Board of Trustees. Next version was approved in the June 2014.
Aquest avís ha de ser traduït i enllaçat al peu de cada pàgina (MediaWiki:Privacy com a nom i MediaWiki:Privacypage com a enllaç).

ÀmbitEdit

Aquesta política cobreix la informació personal identificable que és retinguda o emmagatzemada per la Fundació Wikimedia (la "Fundació") en els seus servidors en relació amb els Projectes de Wikimedia (els "Projectes") i les seves comunitats. En coherència amb la seva política de conservació de dades, la Fundació reté el mínim d'informació personal identificable necessari per satisfer les necessitats operacionals dels Projectes.

La natura pública i coŀlaborativa dels projectesEdit

Tots els Projecte de la Fundació Wikimedia són desenvolupats coŀlaborativament pels seus usuaris utilitzant el programari MediaWiki. Qualsevol que tingui un accés a Internet (i no tingui restringida la possibilitat) pot editar les pàgines públicament editables d'aquests llocs web sense haver de connectar-se amb un compte d'usuari. Fent això, els editors creen un document publicat i un registre públic de cada paraula afegida, treta o modificada. Això és un acte públic, i els editors són identificats públicament com autors de tals canvis. Totes les contribucions aportades a un Projecte i tota la informació disponible públicament sobre aquestes contribucions, es consideren llicenciades irrevocablement i poden ser lliurement copiades, citades, reutilitzades i adaptades per terceres parts amb poques restriccions.

Activitats als Projectes de la FundacióEdit

En general, aquesta Política només és aplicable a la informació privada emmagatzemada o retinguda per la Fundació que no es troba disponible públicament.

Les interaccions amb els Projectes no coberta per aquesta Política inclou, però no es limita, a la consulta i edició de pàgines, utilització de la funció wiki de "correu electrònic de l'usuari", la subscripció i comunicació a les llistes de correu allotjades per la Fundació, i les interaccions amb els voluntaris a través del sistema de ticketing de la Fundació ("OTRS")". Aquestes interaccions poden exposar l'adreça IP del col·laborador, i possiblement altres dades personals, al públic en general, o a grups específics de voluntaris actuant de forma independent a la Fundació.

Els usuaris també poden interactuar entre si fora dels llocs de la Fundació, mitjançant correu electrònic, IRC o altres xats, llocs webs independents, i haurien de considerar el risc que això implica i les seves necessitats de privadesa, abans d'utilitzar aquests mitjans de comunicació.

Identificació d'un autor i autoriaEdit

La Fundació no exigeix el registre en un Projecte a cap editor. Tothom pot editar sense haver-se de registrar amb un usuari, i en aquest cas serà identificat per la seva adreça IP. Els usuaris registrats se'ls identifica pel nom que escullen, i necessiten una contrasenya confidencial per a verificar la integritat del seu compte.

Només en els casos exigits per les lleis es podrà revelar o posar en coneixement tant les contrasenyes d'usuari com les galetes generades per a identificar els usuaris. Un cop creats, els comptes d'usuari no són esborrats. És possible canviar el nom d'usuari, segons les polítiques dels Projectes individuals. La Fundació no garanteix que un nom d'usuari serà canviat per haver-ho demanat.

Finalitat de la recopilació d'informació privadaEdit

La Fundació limita la recopilació de dades dels usuaris personalment identificables a finalitats que serveixen el bon funcionament dels seus Projectes, incloent però no limitant les següents:

Accentuar la responsabilitat pública dels Projectes. La Fundació reconeix que qualsevol sistema que sigui suficientment obert com per a permetre la major participació possible del públic en general, també serà vulnerable a determinats tipus d'abús i comportaments contraproduents. La Fundació i les comunitats dels Projectes han establert una sèrie de mecanismes per a prevenir o remediar les activitats abusives. Per exemple, en investigar un possible abús en un Projecte, incloent el presumpte ús de sockpuppets maliciosos (duplicitat de comptes), vandalisme, molèsties a altres usuaris, o comportament disruptiu, podran ser utilitzades les adreces IP dels usuaris (derivades tant d'aquells registres com dels de les bases de dades) per a identificar les fonts del comportament abusiu. Aquesta informació pot arribar a ser compartida per usuaris amb autoritat administrativa encarregats per llur comunitat de la protecció dels Projectes.
Proporcionar estadístiques dels llocs. La Fundació mostreja estadísticament les dades dels registres amb les visites dels usuaris. Aquests registres es fan servir per a generar les pàgines d'estadístiques del lloc; les dades pròpiament dites del registre no es fan públiques.
Solventar problemes tècnics. Les dades dels registres podran ser examinats pels desenvolupadors per a resoldre problemes tècnics i localitzar causes de sobrecàrregues del servidor.

Detalls de la retenció de dadesEdit

GeneralitatsEdit

Informació d'adreces IPEdit

Quan un visitant sol·licita o llegeix una pàgina, o envia un correu electrònic a un servidor de Wikimedia, no es recull més informació que la típicament recol·lectada en altres llocs web. La Fundació Wikimedia podrà conservar els registres d'aquestes transaccions, però no seran ni publicades ni utilitzades per a monitoritzar usuaris legitimats.
Quan un editor registrat edita una pàgina, el servidor emmagatzema informació relacionada amb l'adreça IP de forma confidencial i limitada a un termini de temps. Aquesta informació s'esborra automàticament passat un predeterminat temps. Quan l'editor no està registrat, l'adreça IP queda enregistrada de forma pública i permanent per acreditar l'autoria de l'edició. Aquesta adreça IP, i per tant l'usuari, pot ser identificada per terceres parts junt amb altra informació. El fet de ser un usuari registrat permet una major preservació de la privadesa.

GaletesEdit

El wiki utilitza una galeta (cookie) de sessió provisional quan un usuari visita un Projecte. Si l'usuari no preten connectar-se mai amb un compte ni editar, pot rebutjar aquesta galeta; serà suprimida quan finalitzi la sessió del seu navegador. Es poden fer servir més galetes quan hom es connecta, per mantenir l'estat registrat de la sessió. Si deseu el nom d'usuari o la contrasenya en un navegador, la informació que contenen romandrà fins a 30 dies, i serà reenviada al servidor cada cop que us connecteu al mateix Projecte. Si esteu fent servir un ordinador públic i no voleu mostrar el vostre nom d'usuari als futurs usuaris de l'ordinador, haureu d'esborrar aquestes galetes en finalitzar la sessió.

Historial de pàginaEdit

Generalment es retenen indefinidament totes les edicions i la resta de contribucions en un Projecte o llurs articles, pàgines d'usuari i pàgines de discussió. El fet de treure text d'un Projecte no l'esborra de forma permanent. De forma genèrica, qualsevol qui ho desitgi pot veure les versions anteriors d'una pàgina d'un Projecte i llur contingut. Tot i ser "esborrada" una pàgina, els usuaris de confiança amb els permisos adequats encara poden veure què s'hi ha eliminat de la vista pública. Només determinades persones amb accés als servidors de Wikimedia poden esborrar la informació permanentment i, llevat dels excepcionals casos en què una ordre judicial o un procés legal equivalent ha obligat a la Fundació a eliminar material de l'historial, no hi ha cap garantia de que l'esborrat permanent vagi a ocórrer.

Contribució de l'usuariEdit

Les contribucions dels usuaris estan disponibles públicament i de forma agrupada. L'agrupació de les contribucions d'un usuari es fa segons el seu registre i estat de connexió. Les dades sobre les contribucions dels usuaris, així com les vegades en què ha editat i la quantitat d'edicions que han realitzat, es troben públicament disponibles mitjançant llistes de contribucions, i altres usuaris poden publicar-les de forma agrupada.
Projectes de consultaEdit
No es recol·lecta més informació sobre els usuaris i altres visitants que consulten pàgines que aquella típicament recol·lectada als registres dels servidors d'altres llocs web. A banda de les esmentades dades dels registres per a finalitats genèriques, les visites a pàgines no exposen la identitat del visitant a l'àmbit públic.
Projectes d'edicióEdit
Les edicions a les pàgines d'un Projecte queden identificades amb el nom de l'usuari o la seva adreça IP, i a la llista de contribucions hi queda reflectida la història de les edicions de cada autor. Aquesta informació queda disponible de forma permanent als Projectes.
Usuaris registrats connectats
Els usuaris registrats no mostren la seva adreça IP al públic excepte en casos d'abús, incloent el vandalisme d'una pàgina wiki per un usuari o per un altre usuari amb la mateixa adreça IP. L'adreça IP d'un usuari queda emmagatzemada als servidors de la wiki per un determinat període de temps, en el transcurs del qual pot ser accedit pels administradors dels servidors i pels usuaris amb privilegis de CheckUser.
La informació sobre l'adreça IP, i les relacions amb qualsevol usuari que la comparteixi, poden ser publicades sota determinades circumstàncies (vegeu més avall).
Són fàcils d'identificar aquells editors que facin servir un servidor d'una companyia de correus des de la seva llar així com a través d'una connexió a Internet mitjançant DSL o per cable; en aquests casos és fàcil inferir llurs contribucions al conjunt de Projectes. En aquestes situacions, l'ús d'un nom d'usuari permet preservar millor la privadesa.
Els usuaris registrats que no inicïin una sessió s'equiparen als usuaris no registrats.
Els editors que no hagin iniciat una sessió poden ser identificats per llur adreça IP. Segons quina sigui la connexió de cadascú, l'adreça IP pot ser reseguida fins al proveidor de serveis d'Internet o més específicament fins a l'escola, lloc de treball o llar des d'on es connecta. És possible que aquesta informació sigui utilitzada en combinació amb una altra informació, incloent l'estil d'edició i les preferències, per a identificar un autor completament.
DiscussionsEdit
Pàgines de discussió de la wiki
En teoria una discussió es pot localitzar a qualsevol pàgina editable. Als Projectes de la Fundació les discussions generalment tenen lloc a les pàgines de discussió d'usuari (associades amb usuaris particulars), o a pàgines de discussió dels articles (associades amb articles concrets) o en pàgines especialment disenyades per fer de fòrum (per exemple, les anomenades "Tavernes"). Les expectatives de privadesa s'apliquen a les pàgines de discussió de la mateixa manera que es fa a la resta de pàgines.
Mitjançant correu electrònic
Els usuaris no estan obligats a especificar cap adreça de correu electrònic quan es registren. Els usuaris que proporcionin una adreça de correu electrònic vàlida poden permetre que altres usuaris li trametin correus a través de la wiki. Quan hom rep un correu d'un altre usuari a través d'aquest sistema, la pròpia adreça no li és mostrada en cap moment a l'emissor. Quan hom envia un correu a un altre usuari, la pròpia adreça sí es mostra com a emissor.
L'adreça de correu especificada a les preferències d'usuari pot ser utilitzada per la Fundació per comunicar-s'hi. Els usuaris que no especifiquin una adreça de correu vàlida no podran restablir la pròpia contrasenya si aquesta es perd. En tal situació, hom podrà contactar amb un administrador dels servidors de Wikimedia per a especificar una nova adreça. L'usuari pot esborrar la seva adreça de correu de les seves preferències en qualsevol moment i evitar així que sigui utilitzada. La correspondència privada entre usuaris pot arribar a ser emprada per aquests a llur discreció i no està subjecta a les polítiques de la Fundació Wikimedia.
Llistes de correu
Les adreces de correu utilitzades per a subscriure's i enviar missatges a les llistes de correu d'un Projecte estan exposades a la resta de subscriptors. Els arxius de la majoria d'aquestes llistes són públiques, i hom pot fer cerques en aquests a la Web. Les adreces dels subscriptors també poden arribar a ser esmentats en altres missatges dels usuaris. Aquestes adreces i qualsevol missatge enviat a una llista de correu pot arribar a ser arxivada i romandre disponible de forma pública i permanent.
OTRS
Determinades adreces de correu (com per exemple info-en at wikimedia dot org) reenvien els correus a un equip de voluntaris de confiança de la Fundació, que gestionen un sistema de tiquets com és l'OTRS, per a respondre'ls. Els correus enviats a aquest sistema no són públicament consultables, però els voluntaris seleccionats per la Fundació sí que hi tenen accés. L'equip del sistema de tiquets pot discutir els continguts dels correus rebuts amb altres col·laboradors per a respondre de forma efectiva. També poden trametre's a l'equip OTRS els correus a les adreces privades dels membres del Board of Trustees (Consell d'Administració) i al personal de la Fundació. Aquests missatges i adreces de correu poden arribar a ser emmagatzemades pels membres de l'equip OTR i pels serveis de correu per ells utilitzats, i poden romandre-hi disponibles.
IRC
Oficialment, els canals IRC no són part de la Fundació Wikimedia i no són operats als servidors controlats per Wikimedia. Les adreces IP dels usuaris d'aquests xats poden quedar exposades a d'altres participants. La privadesa dels usuaris dels IRC de cada canal només pot ser protegida d'acord a les polítiques dels respectius serveis i canals. Cada canal té polítiques diferents sobre si els registres poden o no poden ser publicats.

Accés i publicació d'informació personalEdit

Accés:

Els Projectes són gestionats principalment per col·laboradors voluntaris. La comunitat decideix donar accés restringit a alguns dels usuaris més aplicats. Per exemple, per a un usuari de la Wikipedia en català, els nivells d'accés a la Wikipedia estan determinats per la presència d'aquest usuari en diferents grups d'usuaris. Els drets d'usuari i els membres dels grups poden ser consultats a cada Projecte des de la pàgina Special:ListGroupRights.

Altres usuaris que poden tenir accés a informació privada i personal són, sense perjudici de que pugui haver-hi més, els usuaris amb accés a l'OTRS, o a les funcions CheckUser i Oversight; els usuaris escollits per la comunitat del respectiu Projecte per a fer d'stewards o d'àrbitres; empleats, administradors, personal contractat o designat o contractat per la Fundació Wikimedia, i desenvolupadors i d'altres amb alt grau d'accés als servidors.

L'accés i la publicació d'aquesta informació està sotmesa a les polítiques sobre accés a dades no públiques, així com a polítiques específiques que tractin o se solapin amb la mateixa qüestió. No es considera "distribució" el compartiment d'informació amb altres usuaris autoritzats.

Publicació: Política sobre Publicació de Dades.

Forma part de la política de Wikimedia el que les dades personals emmagatzemades als registres dels servidors, o a través de registres a les bases de dades mitjançant la funció de CheckUser, o a través d'altres mètodes no disponibles públicament, puguin ser publicades per voluntaris o personal de Wikimedia, en alguna de les següents situacions:

  1. En resposta a una citació legal o qualsevol altra petició preceptiva de les autoritats judicials,
  2. Amb el permís de l'usuari afectat,
  3. Quan la informació pertanyi a les consultes a pàgines generades per spiders (aranyes) o bots (robots) i la seva publicació sigui necessària per a il·lustrar o resoldre aspectes tècnics,
  4. Quan l'usuari hagi estat vandalitzant pàgines o comportant-se constantment de forma disruptiva, podran proporcionar-se les dades al proveïdor i al portador de serveis, o a terceres parts per ajudar a la identificació de blocs d'IP, o per ajudar en la formulació de reclamacions als Proveïdors de Serveis d'Internet,
  5. Quan sigui raonablement necessari protegir els drets, propietats o seguretat de la Fundació Wikimedia, els seus usuaris o el seu públic.

Llevat de les anteriors excepcions, les polítiques de Wikimedia no permeten la distribució de dades personal sota cap circumstància.

Accés per terceres parts i notificació d'usuaris registrats sota procesos legal:

Com a principi general, l'accés i la retenció de dades personals en tots els Projectes ha de ser mínima i ha de ser utilitzada només internament per al bon funcionament dels Projectes. Ocasionalment la Fundació pot rebre una citació legal o una altre petició preceptiva de les autoritats judicials per a posar en llur coneixement dades d'un usuari registrat, i pot ser obligada per la llei a complir amb aquesta petició. En aquests casos, la Fundació intentarà notificar l'usuari afectat en els tres dies següents de la recepció de l'esmentada citació, mitjançant correu electrònic a l'adreça especificada a les seves preferències d'usuari (si en té).

La Fundació no pot aconsellar a cap usuari en rebre aquesta mena de notificacions a acatar la llei, ni la resposta apropiada a la citació. No obstant, la Fundació fa notar que aquests usuaris poden tenir el dret a resistir-se a proporcionar la informació, o a limitar-la, davant d'un jutjat mitjançant les corresponents al·legacions per a invalidar l'esmentada citació. Els usuaris que desitgin oposar-se a la citació judicial o a d'altres peticions preceptives haurien de cercar consell legal sobre els seus drets i sobre els recursos de què disposa.

Si la Fundació rep una moció per invalidar o limitar el requeriment judicial com a resultat de les accions empreses per l'usuari o el seu advocat, la Fundació no proporcionarà la informació sol·licitada fins que rebi una ordre judicial explícita per a fer-ho.

Els usuaris registrats no estan obligats a proporcionar cap adreça de correu. No obstant, quan un usuari registrat està implicat en la qüestió esmentada i no proporciona cap adreça, la Fundació no podrà notificar-li cap missatge sobre el requeriment judicial que l'exigeix proporcionar les seves dades personals.

Avís finalEdit

A la Fundació Wikimedia creiem que és important mantenir i preservar la privadesa de les dades dels usuaris. Aquesta Política de Privadesa, junt amb d'altres normes, resolucions i accions de la Fundació, representa un esforç de compromís per a salvaguardar la seguretat de la limitada informació dels usuaris que es recull i reté en els nostres servidors. Així i tot, la Fundació no pot garantir que la informació dels usuaris no esdevindrà pública. Acceptem que, tot i el nostre esforç de compromís de protegir les dades personals i privades, determinats individus poden arribar a recuperar i publicar aquesta mena d'informació mitjançant altres mètodes de mineria de dades. Per aquesta raó, la Fundació no pot garantir l'accés no autoritzat a la informació proporcionada en participar en els Projectes de la Fundació o llurs comunitats relacionades.