Meta:Ders/Eğitmenler için/Kaynaklar
Oryantasyon eğitimine dönmek için tarayıcınızdaki "Geri"ye tıklayın.
Ödev tasarımı
- Ders İzlencesi – Büyük bir Vikipedi yazma ödevine yönelik, her hafta için talimatlar, yönlendirmeler ve tavsiyeler içeren 12 haftalık detaylı bir izlence örneği. Web sürümü de mevcuttur.
- Örnek çalışmalar: Profesörler Vikipedi ile nasıl öğretirler – Eğitimcilerin etkili bulduğu, çeşitli Vikipedi ödev ve sınıflandırma metotlarının gözlemlendiği 15 örnek durum incelemesi. Web sürümü de mevcuttur.
- Eğitmenin temelleri: Vikipedi, Bir öğretim aracı olarak nasıl kullanılır – Vikipedi ödev tasarlamaya giriş, ödev sırasında en iyi uygulamalar ve öğrencilerin çalışmalarını değerlendirme.
Ders sayfaları
For instructions on setting up a course page, see w:Wikipedia:Course pages.
Öğrencilerin başlamasına yardımcı olma
Yazdırılabilir kılavuzlar
bu yazdırılabilir PDF belgesi Vikipedi temellerine ilişkin talimatlar içermektedir.
- Viki biçimlendirme hızlı başvuru – en sık kullanılan Viki biçimlendirme kodlarını (Vikipediye hoş geldiniz broşürünü de dahil) hatırlamanıza yardımcı olması için bir sayfalık hızlı başvuru kaynağıdır.
- Kaynaklar – kaynakların neden önemli olduğunu, nerelere yerleştirileceklerini ve "ref" etiketini eklemenin temellerini açıklar.
- Kaynak biçimlendirme – kaynaklara dayanarak nasıl dip not oluşturulacağını ve aynı kaynağın birden çok yerde nasıl kullanılabilineceğini açıkar.
- Tartışma sayfalarının kullanımı – tartışma sayfalarını kullanarak diğer editörler ile nasıl iletişime geçilebileceğini açıklar.
- Bir madde seçme – Üzerinde çalışmak için bir madde seçerken neleri yapıp neleri yapmamak gerektiğini açıklar.
- Nerden yardım almalı (İngilizce) -yardım ve geribildirim almak için tavsiye edilen yolları açıklar. Ayrıca faydalanabileceğiniz ek yardım kaynakları sözlükçesini de içerir.
- Aşırmacılıktan kaçınma – Vikipedi'de aşırmacılığın ne anlama geldiğini - "yakın başka sözcüklerle açıklama" da dahil - ve aşırmacılıktan neden ve nasıl kaçınabileceğimizi açıklar.
Viki kılavuzları
- w:Wikipedia:Tutorial – Genel olarak Vikipedi
- w:Wikipedia:Article wizard – Kaynakları ve kayda değerliği de içeren, maddeler için gereksinimlerin örnekleri.
- w:Wikipedia:Picture tutorial – Viki metin kullanarak Vikipedi makaleleri içine resim ekleme.
- w:Wikipedia:Graphics tutorials (gelişmiş) – Gelişmiş görüntü düzenleme hakkında tavsiyeler
- User sandbox tutorial – Vikinin temel talimatları ile birlikte deneme yapmak için deneme tahtasını kullanabilirsiniz.
Öğretici videolar
Editing basics: Sandboxes | Editing basics: bold and links |
---|---|
Bir makale taslağı başlatmak ve viki biçimlendirmesi alıştırmaları yapmak için bir deneme tahtası nasıl başlatılır? (1d 16s) | Diğer sayfalara bağlantı verme ve kalın metinler oluşturma gibi Viki biçimlendirmenin en temel özellikleri nasıl kullanılır? (3d 37s) |
How to use a watchlist | How to use talk pages |
İlgilendiğiniz veya düzenlediğiniz bir sayfayı takip etmek için izleme listesi nasıl kullanılır? (2d 16s) | Makale tartışma sayfaları ve kullanıcı tartışma sayfaları dahil tartışma sayfalarını kullanılır ve diğer editörlerle nasıl etkileşime geçilir? (2d 43s) |
Editing basics: citing sources | Citing sources with RefToobar |
"ref" etiketi kullanarak nasıl alıntı eklenebilir? (2d 3s) | "Cite" aracını kullanarak otomatik biçimlendirilmiş kaynaklar nasıl eklenir? (2d 25s) |
Adding images | |
Wikimedia Commons'a, yükleme sihirbazı kullanarak dosya yükleme ve dosyaları maddelere ekleme. (2d 41s) |
Madde yazma
Yazdırılabilir kılavuzlar
- Deneme tahtanızdan dışarı çıkmak (İngilizce) – bir madde taslağının bir kullanıcı deneme tahtasından Vikipedi'ye nasıl taşınacağını gösterir.
- Bir maddenin "Biliyor muydunuz" sürecine başvurusu (İngilizce) - yeni yazılmış veya yeni geliştirilmiş bir maddenin Anasayfada yer alması için "Biliyor muydunuz" sürecine nasıl başvurulacağını açıklar.
- Vikipedi madde kalitesini değerlendirme (İngilizce) - Bir Vikipedi maddesinin yüksek kaliteli kılan unsurların üzerinden geçer.
Madde-yazma eğitim videoları
Article creation | Article improvement |
---|---|
Bir Vikipedi maddesinin nasıl oluşturulacağına dair canlı kaydedilmiş bir demonstrasyon (7 dk 50 sn) | Bir maddenin eksiklerini tespit etme ve geliştirme üzerine (4dk 22sn) |
Article assessments | Article evolution |
Standart madde değerlendirme sistemi, her kalite seviyesinde örneklerle açıklamalı(11dk 30sn) | Bir maddenin geçmişine yolculuk, mütevazi başlangıçlardan Kaliteli Madde statüsüne (6dk 25sn) |
Genel Vikipedi yardım alanları
Vikipedi'deki yardım türlerinin çoğu -Teknik sorular; politika ve rehberler; nezaket; editörlerle anlaşmazlıklar; yaptıklarınıza dair geribildirim ve incelemeler - öğrencilerin bakacağı ilk yer ders sayfanızın "Tartışma" sekmesi olmalıdır. Ders tartışma sayfasında, sınıfınızın hangi sorular ve geribildirim isteklerini bıraktıklarını görebilirsiniz ve onların aldıkları yanıtlardan faydalanabilir veya sorularını kendiniz yanıtlayabilirsiniz. Siz ve öğrencilerinizin başka seçenekleri de vardır.
Yardım alınabilecek yerler
Doğru yerlerde tartışmak
- Madde tartışma sayfaları – Tipik olarak makalelerin içeriği ile ilgili tartışmaların gerçekleştiği yer makale tartışma sayfalarıdır. Diğer editörler çalışmaları hakkında buraya mesaj bırakmış olabilirler. Bir kullanıcı çalıştığınız maddede yaptığınız değişiklikleri geri alırsa, tartışma sayfasında bir tartışma başlatabilirsiniz. Tartışma sayfalarını da izleme listenize eklemeniz önerilir.
- Vikipedi kampüsü ve çevirim içi elçiler – Eğer sınıfınız bir veya daha fazla Vikipedi büyükelçileriyle birlikte çalışıyorsa, Elçi(ler) Vikipedi hakkındaki sorularınız veya problemleriniz hakkında sizinle yüz yüze veya e posta aracılığıyla görüşürler.
- Ders tartışma sayfası – Ödevleriniz için ana tartışma yeriniz burasıdır, burada maddeleriniz hakkında geri bildirim alınır, sorular veya sorunlar burada tartışılır. Ders tartışma sayfalarını izleme listenize eklmeniz önerilir.
- VikiProje tartışma sayfaları – Burası belirli konulardaki maddeleri düzenleme ile ilgilenen kullanıcılar için bir mesaj panosudur.
Sabit yardım
- w:Help:Contents – Doğru yönde size rehberlik edecek temel yardım sayfası. Yardım sayfası tüm sayfaların sol tarafında ► etkileşim sekmesi altında görüntülenen yardım kısmını tıklayarak herhangi bir zamanda ulaşılabilir.
- w:Help:Contents/Browse – Bu sayfa, yardım bilgisi bulmak için sizi doğru yere yönlendirecek ana menü-tarzı bir sayfadır.
- w:Help:Contents/Directory – Tüm Vikipedi'nin bilgilendirici, öğretici ve danışma sayfalarının listesidir.
- Wikipedia:The Missing Manual (İngilizce) konuların çoğunu kapsayan 21 bölümlük bir kitap formatına çevirilmiş yardım sayfalarıdır.
- Öğrenci editörler için ödevler – Özel tavsiye bölümleri de içeren, Öğrenciler, eğiticiler, diğer Vikipedi editörleri, ve elçiler için bir bilgi sayfasıdır.
İnteraktif yardım
- The Çayhane - Yeni editörlerin kendilerini tanıtabilecekleri, sorular sorabilecekleri ve diğer editörlerden destek bulabilecekleri bir yerdir.
- The Yardım masası - Vikipediyi kullanma ve düzenleme hakkında sorular sorabileceğiniz yerdir.
- Eğer tartışma sayfanıza sorunuzdan sonra
{{Help me}}
(kıvırcık parantez de dahil) şablonu bırakırsanız, bir gönüllü size yardım etmek üzere tartışma sayfanızı ziyaret edebilir.
Acil yardım
Acil yardım için göz atabilirsiniz? Büyük mor buton sizi doğru yere götürecektir.
Sohbete dahil olmak için Vikipedi kullanıcı adınızı girin, CAPTCHA kodunu doldurun, ve "Connect" butonunu tıklayın. Yardıma ihtiyaç duyduğunuz konuyu anlatın. Size yardımcı olabilecek deneyimli Vikipedistler burada genellikle vardır.
Diğer sorunlar
- Eğer kamuya açık olarak tartışmak istemediğiniz bir başka editörle aranızda anlaşmazlık olduysa sınıfınızın birlikte çalıştığı bir deneyimli Vikipedistle konuşmayı deneyin.
Dersle ilişkili konularda yardım alanları
Derse özgü sorunlarla ilgili olarak yardım için gidilecek yer; Eğitim duyuru panosudur..
Öğrenci katkılarının analizi
- Vikipedi madde trafik istatistikleri - bir maddenin ne kadar hit aldığını tabloda göstermeye yarayan araç; farklı zamanlarda farklı türlerde maddeleri karşıkaştırmak için harikadır. Örneğin; Genetik (Okul yılında) ile YouTube (haftasonu artışları ile) ve Simpsons (yeni bölüm çıktığıbda olan artışlarla birlikte). Öğrenciler ders boyunca maddelerini kaç kişinin okuduğunu görmek için bunu kullanabilir.
- Değişiklik sayacı - Kullanıcıların zaman içinde ne kadar değişiklik yaptıklarını, ne tür sayfaları değiştirdiklerini ve en çok hangi sayfaları değiştirdiklerini tabloda gösteren bir araçtır.