This text is deprecated and not in use anymore. Please refer to the text published in the latest leaflet available on the Leaflet page

This is the text in Image:Wikipedia-leaflet-nl.pdf. Please do not change the text directly here, but do it on an other page, so this will always reflect the current text. Thanks.De menselijke kennis verzameld

edit

"Opdat het werk van de afgelopen eeuwen niet tevergeefs voor de komende eeuwen is geweest; opdat onze kleinkinderen niet slechts beter opgeleid, maar tevens deugdzamer en gelukkiger zullen worden, en opdat wij niet zullen sterven zonder ons voor de mensheid verdienstelijk te hebben gemaakt." Denis Diderot (1713-1784)

De kennis van de wereld, geselecteerd en gepresenteerd door een gemeenschap van duizenden vrijwilligers, voor vrij gebruik via het internet gepubliceerd - dat is Wikipedia, de vrije encyclopedie.

Na de Engelstalige start in 2001 groeide het project onverwacht snel. Reeds na enkele maanden werd begonnen met uitgaven in meerdere talen. In september 2004 werd het indrukwekkende aantal van een miljoen artikelen in meer dan honderd talen bereikt.

Eind 2007 zijn er bijna negen miljoen artikelen beschikbaar in meer dan 200 verschillende talen. De Nederlandstalige Wikipedia staat op nummer zes van de grootste edities, met meer dan 350.000 artikelen.

Bijeengebracht door vrijwilligers

edit

Voortdurend komen er nieuwe artikelen bij en worden de bestaande verbeterd en uitgebreid. Elke lezer kan meeschrijven, ook wanneer er slechts een typefout is gevonden of een kleine omissie kan worden aangevuld.

Goede schrijvers zijn altijd welkom! Het is geen vereiste aangemeld te zijn, een eenvoudige muisklik op "bewerk" biedt de mogelijkheid uw kennis bij te dragen.

De open structuur werpt haar vruchten af: de Nederlandstalige Wikipedia scoort volgens onderzoeksbureau Multiscope een 8,1 onder de Nederlandse internetgebruikers. Eén op de drie Nederlanders bezoekt Wikipedia minstens een keer per maand.

Vrij voor iedereen

edit

Met rond de 16 miljoen bezoekers per dag behoort Wikipedia inmiddels tot de tien best bezochte websites ter wereld. Hiermee is Wikipedia de omvangrijkste gemeenschappelijk vervaardigde verzameling van vrije kennis.

De kennis van Wikipedia blijft vrij dankzij de GNU Free Documentation License, een licentie die het mogelijk maakt dat de inhoud kosteloos kan worden aangepast en verspreid, zolang de auteurs en licentie genoemd worden en de veranderde versies weer onder dezelfde licentie vallen. Dit is vergelijkbaar met hoe populaire open-source projecten als Firefox, OpenOffice en Linux worden uitgegeven.

2e pagina

edit

Wikimedia

edit

Veelzijdige verzamelingen

edit

Naast Wikipedia zijn er veel meer Wikimediaprojecten die kennis onder een vrije licentie ter beschikking stellen.

Wikipedia
de vrije encyclopedie
http://nl.wikipedia.org

Wikimedia Commons
de vrije verzameling van media
http://commons.wikimedia.org

Wikisource
de vrije bibliotheek
http://nl.wikisource.org

Wikibooks
de vrije leerboeken
http://nl.wikibooks.org

Wikiquote
de vrije citatenverzameling
http://nl.wikiquote.org

Wiktionary
het vrije woordenboek
http://nl.wiktionary.org

Wikinews
het gezamenlijk geschreven nieuws
http://nl.wikinews.org

Wikiversity
de vrije leergemeenschap
http://wikiversity.org

Wikimedia

edit

Wereldwijd vrije kennis

edit

"Imagine a world in which every single person is given free access to the sum of all human knowledge. That's what we're doing." - Jimmy Wales

Wikimedia zet zich wereldwijd in ter bevordering van vrije kennis. Naast de in 2003 opgerichte Wikimedia Foundation zijn er in veel landen nationale afdelingen opgezet, die zich zowel voor de talrijke internationale projecten als voor vrije kennis in het algemeen inzetten. Voor Nederland is dat Wikimedia Nederland.

Wikimedia Foundation http://www.wikimediafoundation.org

Wikimedia Nederland http://www.wmnl.nl

De Wikimedia Foundation is voor haar Wiki-projecten afhankelijk van giften. Als u wilt dat Wikipedia en andere Wikimediaprojecten kunnen blijven bestaan en groeien, overweegt u dan een gift.

Wikimedia Foundation Inc. IBAN BE43-0689-9999-9501 BIC (swift code) GKCCBEBB Dexia bank - Pachecolaan 44 - 1000 Brussel

Via Wikimedia Nederland kunt u ook via een giro-rekening doneren.

Wikipedia

edit

De vrije encyclopedie

edit

http://nl.wikipedia.org