This page is a translated version of the page IRC/Guidelines and the translation is 100% complete.
Communicatie
Wikimedia Social Suite
Ontmoeten
Babel
Verdeellijst
ComCom
Mailinglijsten
Overzicht
Administratie
Standaardisatie
Lijst info sjabloon
Afmelden
Wikimedia IRC
Lijst van kanalen
#wikidata-admin
#wikimedia-admin
#wikipedia-en-admins
Kanaaloperatoren
#wikimedia-admin
#wikipedia-en-admins
#wikipedia en #wikipedia-en
Instructies
Richtlijnen
#wikipedia
Groepscontacten
Prikbord & Logboek
Cloaks
Bots
Veelgestelde vragen
Stalkwoorden
Citaten (en)
archieven
Citaten (fr)
Andere chat netwerken
Telegram
Discord
Matrix.org
Steam

Deze richtlijnen zijn niet meer dan dat: richtlijnen. Meer afdwingbare regels voor #wikipedia zijn hier te vinden.

Op deze pagina vind je gedragsnormen waaraan je geacht wordt je te houden in aan Wikimedia gerelateerde IRC-kanalen. Ze moeten bevorderen dat gebruikers in die kanalen in een gastvrije omgeving met elkaar kunnen chatten en ideeën uitwisselen. Hier kun je tevens lezen hoe kanaaloperators worden geacht zich te gedragen, geïnspireerd op de Freenode-website. In de kern is het opereren van de kanalen aan degenen die daartoe toegang hebben. Dit is dus geen officieel beleid. Voel je vrij om deze richtsnoeren bij te werken, maar voer grote veranderingen alleen door met instemming van de IRC-gemeenschap.

 • Probeer de sfeer in het kanaal koel te houden door op te treden als katalysator. De richtlijnen van Libera Chat kunnen daarbij ook behulpzaam zijn.
 • Besef dat de IRC-kanalen en de daarmee corresponderende wiki's hooguit op elkaar lijkende gemeenschappen zijn. Beleid van de ene gemeenschap geldt niet voor de andere.
 • Probeer geen misbruik te maken van zwaktes in clients of routers.
 • Verspreid geen chatlogs zonder voorafgaande toestemming van alle daarin genoemde personen. Niet alle kanalen kennen deze beperking – controleer dit in geval van twijfel.
 • Uit kritiek op andere gebruikers in een privébericht met die personen, in plaats van hen publiekelijk in verlegenheid te brengen. Plaats jezelf in hun schoenen om te zien of wat je zegt beledigend kan worden opgevat.
 • Houd er rekening mee dat, hoewel IRC geen Wikimedia is, bepaalde basale gedragsnormen niettemin van toepassing zijn.
 • Kanaaloperators (chanops) moeten gezond verstand gebruiken bij het gebruik van hun bevoegdheden.
  • Kijk voordat je van je bevoegdheden gebruikmaakt of er een andere manier is om tot een oplossing te komen.
  • Knoei niet met je privileges en probeer ze spaarzaam te gebruiken - we willen niet de reputatie van kinderachtige ops krijgen.
  • Overweeg /mode +q te gebruiken, in plaats van iemand direct te kickbannen. Dit kan wonderen doen voor de sfeer in het kanaal.
  • Geef altijd eerst een waarschuwing, en geef redenen voor het opleggen van sancties.
  • Gebruik #wikimedia-opsverbinden om waar mogelijk methoden te bespreken met andere operators ter plaatse, om de focus van het kanaal weg te leiden van het personeel. U moet uw cliënt instellen om automatisch lid te worden van dit kanaal, zodat u daar kunt deelnemen aan relevante discussies.
  • Probeer, tenzij niemand anders aanwezig is, een andere beheerder bij het probleem te betrekken als je persoonlijk aangevallen bent of een belangenconflict hebt.

Zie ook