Hr.wikinews Kako napisati vijest

Svatko, uključujući i vas, može pisati za Wikivijesti! Napišite rubriku ispod i pritisnite "Postavi članak" da biste započeli novi članak.

  • Vidjeti ćete da stranica koju ste stvorili jedino sadrži predložak {{datum}}. Ovaj predložak automatski postavlja vaš članak u točnu kategoriju.
  • Vjerojatno želite dodati predložak {{U nastanku}}. Ovo indicira da je članak još uvijek u nastanku.
  • Kada ste spremni objaviti članak treba promjeniti predložak {{U nastanku}} u predložak {{Objavi}} i spremite stranicu.

Korak po korak do novog člankaEdit

Da li je vaš članak vijest?

Pogledajte sadržaj da biste vidjeli koje vrste vijesti se pojavljuju na Wikivijestima.

Započnite vašu vijest

Prije nego što počnete pisati vijest trebate provjeriti da li je ta vijest već objavljena. Također pogledajte ovu stranicu Wikivijesti:Vijesti u pripremi da biste provjerili da li je netko već započeo pisati isti članak.

U slučaju da vijest koju želite objaviti nije objavljena započnite rad na članku uz pomoć iznad navedenih uputstava. Molimo vas kada započinjete nove članke da se pridržavate pravopisa hrvatskog jezika, jezičnih standarda Wikivijesti na hrvatskom jeziku i pravila Wikipedije.

Datiranje članka

Kada ste započeli novi članak provjerite da se na vrhu članka nalazi predložak {{datum|31. kolovoza 2007.}}

ili

predložak {{dateline|datum=31. kolovoza 2007.|mjesto=Ovdje unesite VAŠU lokaciju}} - Ovaj predložak koristite samo u slučaju ako pišete vijesti i bili ste na mjestu kad se događaj o kojem pišete dogodio.

Također trebate unijeti predložak {{U nastanku}} u slučaju da se predložak već ne nalazi tu.

Ova dva predloška će automatski dodati vaš članak u listu članaka u nastanku i u listu članaka napisanih taj datum.

Članci u obliku vijesti

U većini hrvatskih medija se razvio određeni stil pisanja. Poželjno je da članci budu napisani u duhu ovog standarda. Za više informacija pogledajte Wikivijesti:Stilski vodič.

Vijesti koje dodajete ne trebaju favoritizirati ijednu stranu u samim vijestima - vijesti trebaju biti napisane iz neutralne točke gledišta.

Izvori

Kada ste završili vaš članak trebate izlistati vaše izvore. Razlog za ovo je da ostali članovi zajednice mogu provjeriti vaš rad i poboljšati kvalitetu članka.

Jedno od pravila Wikivijesti je da svi članci trebaju sadržavati izvore. Svi članci bez izvora bit će automatski odstranjeni.

Svaki navedeni izvor treba sadržavati sljedeće informacije: url, rubriku, ime autora i ime izdavača.

Da biste izlistali vaše izvore trebate dodati sljedeći predložak:

{{izvor|url=link_prema_vašem_izvoru |rubrika=ovdje_ubacite_rubriku |autor=ovdje_ubacite_ime_autora |izdavač=ovdje_ubacite_ime_izdavača |datum=ovdje_ubacite_datum}}

Originalne vijesti

U slučaju da pišete članak o događajima kojima ste sami prisustovali iznad navedena pravila ne važe. U ovom slučaju pogledajte Wikivijesti:Vodič za pisanje orginalnih vijesti.

Kategorizacija

Svi članci trebaju se nalaziti u jednoj ili više kategorija. Kategorizacija olakšava pretragu članaka i omogućava grupiranje članaka i njihovu podjelu po regijama. Pogledajte Wikivijesti:Kategorizacija da biste vidjeli pogodne kategorije. Kategoriju dodajate upisivanjem [[Kategorija:ovdje_unesite_ime_kategorije]] za svaku kategoriju koju želite dodati.

Publiciranje

Kada ste završili vaš članak jednostavno odstranite predložak {{U nastanku}}

Dodatni koraciEdit

Dok radite na člankuEdit

Da biste izbjegli konflikte pri promjenama vijesti potrebno je postaviti predložak {{Izmjena u toku}} i spremiti vijest. Isti predložak skinite kada završite rad na članku.

Kako dodati slikeEdit

Slike, karte i ostali grafički objekti u člancima pomažu čitateljima bolje razumijeti vijest i pozadinu vijesti. Zbog ovoga preporučujemo da uvijek dodate slike i karte u vaše članke. Ukoliko ne možete naći sliku na (link prema slikama) možete dodati svoje slike ili karte.

Ako želite dodati slike u javnom domenu preporučujemo vam da koristite slobodnu arhivu slika i zvuka (commons). Gore navedena arhiva slika i zvuka prima samo slobodne slike tj. datoteke koje se mogu redistribuirati. Slike čije je korištenje dozvoljeno prema pravilima o fer korištenju možete postaviti direktno ovdje na Wikivijestima. Slike koje ne ispunjavaju uslove o fer korištenju biti će automatski izbrisane.

Da li vaša vijest govori o trenutnim događajimaEdit

Pogledajte da li postoji info kutija (ovdje link prema info kutijama) koju možete koristiti u vašem članku. Također pogledajte da li postoje predlošci (Hr.wikinews Predlošci) koje možete koristiti. Predlošci će automatski dodati slike i kategorizirati vaš članak.

Da li drugi razumiju vijest koju ste napisali?Edit

Da bi vijest bila razumljiva za većinu čitaoca ona treba sadržavati tekst koji objašnjava pozadinu te vijesti. Također vijest treba biti napisana na taj način da svi mogu razumijeti tekst. Izbjegavajte riječi koje čitaoci neće razumijeti. Izvorne hrvatske riječi (kao npr. samoubojstvo, uništavanje ) imaju prednost u odnosu na riječi stranog porijekla (npr. suicid, destrukcija).

PrimjerEdit

Komentar: Ovdje trebamo napisati vijest koja prati sva gore navedena upustva i koju možemo koristiti kao primjer

Također pogledajteEdit

Linkovi prema sličnim člancima. Odlučiti kasnije koji to trebaju biti.