Helyesléses szavazási módszer

Noto Emoji Pie 1f4c4.svg (English) This is an essay. It expresses the opinions and ideas of some Wikimedians but may not have wide support. This is not policy on Meta, but it may be a policy or guideline on other Wikimedia projects. Feel free to update this page as needed, or use the discussion page to propose major changes.
Translate

Helyeslési szavazási módszer, vagy Helyeslésszavazás azon alapszik hogy a szavazó a szavazólistán annyi jelöltre szavaz amennyire akar.

Ezt a módszert általában olyan választások alkalmával használják amikor csak egy személy lesz megszavazva, de kiegészíthető többszemélyes esetre is. (Megjegyzendő, hogy a módszer nem eredményez arányos mandátumot) A módszer tulajdoképpen a terjedelmi szavazásnak egy erősen korlátozott formája, amikor a szavazó csak igennel vagy nemmel válaszolhat.

Ezt a szavazási módszert korunkban először Ottewell Guy javasolta Amerikában 1968-ban és 1977-ben aki ma már a terjedelmi szavazást tartja jobbnak. Az elnevezést Weber Róbert J használta először 1976-ban aki azt 1977-ben teljesen kidolgozta. Végülis Brams Steven, politikai tudomány szakértő és Fishburn Péter matematikus jelenttette meg 1978-ban.

Történelmileg ennek a szavazási módszernek egy változatát a Velencei Köztársaság is használta már a 13-ik században és Angliában is használták a 19-ik században. Most pedig azt a módszert használja az ENSZ is a főtitkárválasztás alkalmával.

Bővebben a cikket angolul olvashatod, de más nyelvű cikk is van róla

(Szerkesztési megjegyzés: az alábbi listát át kell tenni a baloldalra, de ezt a munkát valaki másra hagyom)

LouisBB 05:09, 23 August 2006 (UTC)