Help:Starting a new page/sl

Nova stran se razlikuje od prazne strani: slednja ima zgodovino. Vendar pa jo ustvarite povsem enako kot prazno stran, razen da se pri tem pojavi sporočilo v MediaWiki:Newarticletext, ki se lahko od projekta do projekta razlikuje.

Nove strani lahko ustvarite tako, da sledite povezavi na neobstoječo stran ("rdeča povezava") ali da spremenite zadnji del spletnega naslova (URL) druge strani projekta. Stran se lahko ustvari tudi tako, da sledite povezavi. Smiselno je, da takoj po objavi strani do nje ustvarite povezave, da ne ostane osamljena.

(Glede splošnosti urejanja, zlasti glede skladenjski jezik wikibesedila, glejte Pomoč:Urejanje.)

Splošna načelaEdit

  • Najprej se z iskanjem prepričajte, ali ni morda kdo pod drugim imenom stran na izbrano temo že napisal.
  • Preglejte dogovore projekta, na katerem delate, zlasti na primer glede:
    • poimenovanja; glejte tudi Pomoč:Ime strani.
    • ali je samostojna stran upravičena; morda bi bilo besedilo bolje dodati na sorodno stran, zlasti kadar ni posebno dolgo; stran se kasneje, ko zraste, lahko razdeli.

Začenjanje stran z obstoječe povezave, ko ste ustvarili novo ali z iskanjemEdit

Novo stran lahko začnete s povezave na naslov nove strani. Na slovenski Wikipediji vam sl:MediaWiki:Nogomatch omogoča, da jo začnete tudi po iskanju z uporabo gumba Pojdi, kadar to ne obrodi sadov, tako da pritisnete "ustvari članek".

Notranje povezave do neobstoječih strani se običajno ustvari kot pripravo za izdelavo strani in/ali da k temu spodbudimo druge. Običajno (odvisno od nastavitev) se razlikujejo od obstoječih strani, bodisi po drugi barvi ali zaradi vprašaja (po eni izmed prednastavitev jih včasih imenujemo tudi "rdeče povezave". Taka povezava vodi do urejevalnega načina neobstoječe strani, ki omogoča, da jo ustvarimo z urejanjem prazne strani.

Preden sledite povezavi k urejanju, se odločite, ali zares želite za novo stran izbrati predlagano ime. Če temu ni tako, najprej popravite povezavo na napotitveni strani.

Seveda lahko povezavo v sorodni ali usmerjevalni strani izdelate tudi sami. Vendar pa je pri tem morda bolje ustvariti novo stran, zlasti če bi povezava nadomestila drugo, ki vodi na že obstoječo stran. V tem primeru povezavo lahko izdelate, vendar namesto gumba "Shrani stran" izberite "Prikaži predogled" (povezava predogleda tudi deluje) ali povezavo najprej izdelajte le na uporabniški strani.

Povezave na sorodne strani so ne le pripravne za navigacijo, temveč tudi seznanjajo z novo stranjo (tako tiste, ki berejo sorodno stran, kot tudi one, ki jo opazujejo).

Začenjanje strani z uporabo spletnega naslovaEdit

Vpis spletnega naslova strani, ki še ne obstoji, bo še vedno prikazal običajno stran. Na strani, do katere vodi tak spletni naslov, bo prikazano prednastavljeno sporočilo "Stran z natanko takim imenom ni najdena." (glejte MediaWiki:Noarticletext). Nova stran bo še vedno imela urejevalno povezavo, ki bo vsakomur omogočila, da začne dodajati vsebino. Tako zunanja ali notranja "prekinjena povezava" pravzaprav ni prekinjena, vse dokler je njen prvi del pravilen.

Urejanje zadnjega dela spletnega naslova obstoječe strani (v istem projektu) je preprost način za izdelavo spletnega naslova nove strani.

Enak rezultat da tudi medwiki povezava do neobstoječe strani, vendar se te metode ne priporoča.

Za dostop do MediaWiki projekta z vsemi povezavami na robovih, a brez odvečnega nalaganja strani, si lahko shranite zaznamek do neobstoječe strani.

Izdelava prazne straniEdit

Včasih želimo izdelati prazno stran. To nam na primer omogoča pripravo predloge, ki glede na parameter prikaže bodisi običajno bodisi tudi dodatno besedilo. To temelji na priklicu druge predloge, katere ime je parameter; prva različica predloge vsebuje dodatno besedilo, medtem ko je druga prazna. Glejte pomožno besedilo.

Prazne strani ne moremo neposredno ustvariti. Najprej je potrebno ustvariti neprazno stran, ki jo nato izpraznimo.

Iz drugega urejevalnega okoljaEdit

Čeprav je pogosto najpreprostejši začetek prepis obstoječega besedila v wiki, bi si morda želeli v skladnjo wiki pretvoriti Wordovo ali HTML skladnjo.

Preprečitev izdelave straniEdit

Izdelave strani ni mogoče preprečiti, lahko pa ustvarite stran s standardnim besedilom, kot npr. v w:sl:Template:Deletedpage ali zaščitite stran. Ponekod se uporablja izrazje kot "Stran se ne sme ustvariti.", čeprav ta dejansko obstaja. Taka stran torej ni primerna za prikaz povezave na neobstoječo stran.