Βοήθεια:Πρόσφατες αλλαγές

This page is a translated version of the page Help:Recent changes and the translation is 84% complete.

Η σελίδα πρόσφατες αλλαγές στο MediaWiki σας επιτρέπει να δείτε τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έχουν γίνεις στις σελίδες του εγχειρήματος MediaWiki σας. Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εργασία των άλλων χρηστών, διορθώνοντας λάθη και εξαλείφοντας βανδαλισμούς. Υπάρχει ένας σύνδεσμος για τη σελίδα πρόσφατων αλλαγών στην κορυφή ή στην πλευρική στήλη κάθε σελίδας. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα ως [[Special:RecentChanges]].

Διεπαφή

 
Τα φίλτρα, όπως ήταν τον Οκτώβριο του 2017, χρησιμοποιούν συνάρτηση επισήμανσης.

Η διεπαφή αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία:

 • Στην κορυφή βρίσκονται τα φίλτρα, τα οποία επιτρέπουν την ταξινόμηση των επεξεργασιών,
 • Από κάτω βρίσκεται ο κατάλογος των πρόσφατων αλλαγών.

Τα φίλτρα

 

Από τον Οκτώβριο του 2017, έχουν προστεθεί κάποια προηγμένα φίλτρα στη σελίδα των Πρόσφατων Αλλαγών. Αυτά επιτρέπουν τις ακόλουθες δράσεις:

Φιλτράρισμα
Αυτή η σελίδα εξηγεί το πως δουλεύει η βελτιωμένη διεπαφή φιλτραρίσματος και πως να τα εκμεταλλευτείται με τον καλύτερο τρόπο.
Επισήμανση
Εργαλεία προσαρμόσιμα από τον χρήστη σας επιτρέπουν να χχρωματίσετε για έμφαση τις επεξεργασίες που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ. Οι συναρτήσεις και οι τεχνικές που περιγράφονται σε αυτή τη σελίδα θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα αποτελέσματα των Πρόσφατων αλλαγών πιο χρήσιμα.
Φίλτρα πρόθεσης και ποιότητας
Τα «Νέα φίλτρα για έλεγχο επεξεργασιών» εισάγουν δύο ομάδες φίλτρων—Ποιότητα Συνεισφοράς και Πρόθεση Χρήστη—τα οποία χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και τα οποία λειτουργούν διαφορετικά από τα άλλα φίλτρα.Παρέχουν στοχαστικές προβλέψεις σχετικά με το αν οι επεξεργασίες είναι προβληματικές ή αν ο χρήστης που τις έκανε λειτούργησε με καλή πίστη αντίστοιχα. Γνωρίζοντας λίγο το πως λειτουργούν αυτά τα μοναδικά εργαλεία, θα σας βοηθήσει να τα χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.
Σελιδοδείκτες
Αποθηκεύστε και ανακτήστε τα αγαπημένα σας φίλτρα.

Είναι διαθέσιμες και κάποιες άλλες επιλογές.

Ο κατάλογος των πρόσφατων αλλαγών

Με τις προεπιλεγμένες προτιμήσεις, το μεγαλύτερο μέρος της σελίδας αποτελείται από 50 γραμμές, μία για κάθε επεξεργασία, που φαίνονται κάπως έτσι (στα wiki γλωσσών που γράφονται από τα αριστερά προς τα δεξιά):

 • (diff) (hist) . . MediaWiki User's Guide: Editing mathematical formulae; 10:06 . . (+1,864) . . 128.214.14.50 (talk) (Προσθήκη παραδειγμάτων)
 • (diff) (hist) . . N MediaWiki User's Guide; 10:06 . . (+1,433) . . Brion VIBBER (talk | contribs) (New page)
 • (Move log); 10:05 . . Maveric149 (talk | contribs) (μετακίνηση Endnotes σε Footnotes)
 • (diff) (hist) . . Help:What links here; 10:04 . . (+98) . . IMandIR (talk | contribs) (Προστέθηκαν παραδείγματα)

 • Κατανόηση του καταλόγου

  Αυτό δείχνει τέσσερις αλλαγές: η πρώτη από έναν χρήστη που δεν είναι συνδεδεμένος, στην σελίδα MediaWiki User's Guide: Editing mathematical formulae. Η δεύτερη από τον Brion VIBBER στην MediaWiki User's Guide, η τρίτη από τον Maveric149 στην Endnotes, και η τέταρτη από τον IMandIR στην Help:What links here.

  Από αριστερά στα δεξιά:

  • Ο κατάλογος με τις τελείες έχει σημασία: αν η τελεία είναι γεμάτη σημαίνει ότι δεν έχετε επισκεφτεί την σελίδα μετά από αυτή την αλλαγή. Σε άλλη περίπτωση είναι απλός κύκλος.
  • Ο σύνδεσμος "diff" συνδέει στη σελίδα θέασης διαφορών για αυτή την επεξεργασία. Ο σύνδεσμος δεν είναι διαθέσιμος για τις νέες σελίδες και τις μετακινήσεις σελίδων.
  • Ο σύνδεσμος "hist" αντιστοιχεί στον σύνδεσμο Προβολή ιστορικού της σελίδας στην οποία έγινε επεξεργασία: δεν δείχνει απλώς αυτή την επεξεργασία αλλά και τις παλιότερες και τις νεότερες. Για τις μετακινήσεις σελίδων, ο σύνδεσμος ιστορ. οδηγεί στο ιστορικό του νέου τίτλου της σελίδας
  • Το έντονο m υποδεικνύει ότι ο χρήστης έχει μαρκάρει την επεξεργασία ως «μικρή». Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να μαρκάρουν επεξεργασίες ως μικρές, για αποφυγή καταχρήσεων.
  • Το έντονο N υποδεικνύει ότι η σελίδα είναι «νέα», δηλαδή προηγουμένως δεν υπήρχε. Είναι πιθανό μια αλλαγή να είναι ταυτόχρονα μαρκαρισμένη και «μικρή» και «νέα», αυτό συνήθως γίνεται στις νέες ανακατευθύνσεις.
  • Το έντονο b υποδεικνύει ότι η επεξεργασία έχει γίνει από μποτ (λογαριασμός με σημαία μποτ), ή ότι η επεξεργασία έχει αποκρυφτεί από ένα διαχειριστή.
  • Το έντονο ! υποδεικνύει ότι η σελίδα δεν έχει ελεγχθεί. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το θέμα Ελεγμένη επεξεργασία στη Βοήθεια.

  Σε συγκεκριμμένα wiki χρησιμοποιείται το ORES. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανώς αρνητικές επεξεργασίες μαρκάρονται με ένα κόκκινο «r» και χλωμό κίτρινο υπόβαθρο.

  • Ο επόμενος σύνδεσμος είναι σύνδεσμος προς την τρέχουσα έκδοση της εν λόγω σελίδας. Ένας έντονος Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η σελίδα είναι μέρος της λίστας παρακολούθησής σας.
  • 10:06 refers to the time in UTC. You can change the time to your time zone using your preferences - see how to set preferences.
  • (+1,864) (generally a green number with a +, or a red number with a -) refers to the number of bytes that have been added or removed.
   • The number will appear in bold when more than 500 bytes were added or removed.
  • For logged in users, the next link is a link to their user homepage (as usual with internal links, the view page if the page exists, the edit page if it does not, the two being styled differently). For users who are not logged in, the link is to their User Contributions.
  • Finally, there is a link to the user's talk page (the same remarks regarding existence apply).
  • For page moves, a link is given to both the old and new title.

  Υπάρχει όριο στις επεξεργασίες που εμφάνιζονται, αυτό είναι το πρώτο από τα δύο που πιάνονται:

  • επεξεργασίες παλαιότερες από 90 ημέρες
  • 500 επεξεργασίες

  Καταχωρήσεις επεξεργασιών που έχουν αλλάξει ή χαθεί

  Αφότου μια σελίδα έχει μετονομασθεί (μετακινηθεί), προηγούμενες επεξεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δημιουργίας της σελίδας, εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές κλπ. κάτω από το νέο όνομα.

  Αφότου μια σελίδα έχει διαγραφεί, προηγούμενες επεξεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δημιουργίας της σελίδας, δεν εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές κλπ.

  Σε αυτό οι πρόσφατες αλλαγές διαφέρουν από ένα πραγματικό αρχείο γεγονότων επεξεργασίας (με την έννοια ότι κάτι που έχει γίνει δεν μπορεί να αλλάξει μετά). Δείτε για σύγκριση: ιστορικός ρεβιζιονισμός.

  Ωστόσο, ορισμένες γραμμές επεξεργασίας είναι στις πρόσφατες αλλαγές (για όσο διαρκούν) αλλά όχι πλέον σε ιστορικό επεξεργασιών, λίστες παρακολούθησης, σχετικές αλλαγές, ή συνεισφορά χρήστη: όταν μετακινείται μια σελίδα πάνω από μια ανακατεύθυνση, η δημιουργία της ανακατεύθυνσης εκείνης μόνο φαίνεται στις πρόσφατες αλλαγές (και φυσικά μόνο αν ήταν αρκετά πρόσφατη). Συγκεκριμένα αυτό ισχύει στην περίπτωση ξαναμετακίνησης μιας σελίδας πίσω στο αρχικό όνομα, και διαδοχικές μετονομασίες πίσω και μπροστά.

  Επεξεργασίες από μποτ

  Τα bots μπορούν να φαίνονται στις πρόσφατες αλλαγές προσθέτοντας &hidebots=0 στο URL. Είναι δυνατό οι διαχειριστές να μαρκάρουν κάποιες επεξεργασίες ως επεξεργασίες bot, ώστε να μην εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές από προεπιλογή. Δείτε Βοήθεια:Επαναφορά για περισσότερες πληροφορίες σε αυτό.

  Προσαρμογή

  Κορυφή της σελίδας πρόσφατων αλλαγών

  Στην κορυφή της σελίδας Ειδικό:ΠρόσφατεςΑλλαγές εμφανίζεται το περιεχόμενο της σελίδας MediaWiki:Recentchangestext. Είναι συμπτυγμένο στο μενού Other review tools. Μπορεί να υποστεί επεξεργασία αν είναι απαραίτητο. Η σελίδα MediaWiki talk:Recentchangestext είναι για να συζήτηση για το περιεχόμενο αυτού του κειμένου. Δείτε επίσης παρακάτω #Internationalisation.

  Παλαιότερες επεξεργασίες

  Επεξεργασίες παλιότερες από $wgRCMaxAge (90 ημέρες στα περισσότερα wiki) δεν εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιοριστικό στην εμφάνιση των πρόσφατων αλλαγών ενός ονοματοχώρου (δυνατό από το MediaWiki 1.5), σε περίπτωση που δεν γίνονται συχνές επεξεργασίες σε αυτόν.

  Εξαίρεση από τα φίλτρα

  Οι χρήστες μπορούν να εξαιρεθούν από τα νέα φίλτρα πηγαίνοντας στην ενότητα «Προηγμένες επιλογές» στα wiki όπου αυτά είναι ενεργοποιημένα.

  Αυτοί οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τις οδηγίες για την παλιά μορφή των πρόσφατων αλλαγών.

  Προηγμένα χαρακτηριστικά

  Web feed

  Web feeds (RSS και Atom) για τις πρόσφατες αλλαγές ενός wiki είναι με ορισμό του "feed" (μιας από τις διαθέσιμες παραμέτρους στο index.phphttp://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Parameters_to_index.php#History) με την τιμή "rss" ή "atom", π.χ., προσθέτοντας "&feed=rss" ή "&feed=atom" στο URL της σελίδας πρόσφατων αλλαγών. Αυτό δίνει τα diff ενός αριθμού αλλαγών, καθένα με ένα σύνδεσμο προς την τρέχουσα σελίδα. Ανάλογα με τον browser μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες ταξινόμησης κατά συντάκτη. Δείτε επίσης w:Wikipedia:Syndicationhttp://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Syndication.

  Ροή Πρόσφατων αλλαγών

  Ως εναλλακτική για την αίτηση προβολής αλλαγών, μπορείτε να εγγραφείτε σε μια ροή πρόσφατων αλλαγών για όλα τα wiki του Wikimedia, δείτε wikitech:EventStreams. (Αυτή αντικαθιστά τα IRC recent changes feeds στο irc.wikimedia.org.)

  Διεθνοποίηση

  The header of the Recent changes page is the content of system message "recentchanges" in the message file of the site language. As of Feb 2007 for ca. 90 languages the message file contains a translation. If the site language is not one of them, the text in the fall-back language is used, possibly specified in the message file (e.g., in MessagesAb.php, $fallback='ru'). The default fallback language is English, giving the header "recent changes".

  A localized page title for use as target in internal, interwiki and external links, can be specified in the message file with array element $specialPageAliases ('Recentchanges'). This has been done for about 25 languages. Anyway Special:Recentchanges also works.

  By default there is on every regular page a link to the recent changes page, labelled with the content of system message "recentchanges" in the message file of the user-specified interface language. Like above, if it is undefined, the text in the fall-back language is used, possibly specified in the message file, and otherwise English.

  On some sites the page Mediawiki:Recentchanges exists, e.g. simple:MediaWiki:Recentchanges, with an alternative text overriding the default text.

  There is a system message "recentchanges-url", specifying the target of the recent changes link, but in view of the above there is no need for deviating from the English content "Special:Recentchanges". If there is a localized page title for use as target in links (see above) this shows up, depending on the browser, in the status bar (see e.g. de:a). This is a disadvantage for users who are not familiar with the site language and have not set their preferred interface language. For those users generic names of link targets are helpful (see e.g. af:a).

  The HTML-title (depending on the browser shown in a hover box) is defined in ta['n-recentchanges'] in the default system message "monobook.js". Again, localisation has disadvantages.

  There are also the system message "recentchangestext" and several others related to recent changes.

  Διαφορά με το ιστορικό σελίδας

  In page history, every line represents one edit to the given page and the version resulting from it.

  • "prev" is similar to "diff" explained above
  • "cur" gives the difference between this version and the current one, which is the cumulation of all later edits, including those which are not in this revision history because they were made after loading this page

  The "cur" and "prev" features are similar to those in enhanced recent changes, except for "cur" in the first line: it is not linked in the revision history, while in the enhanced recent changes it gives the differences corresponding to the last edit.

  Δείτε επίσης Help:Edit summary#Places_where_the_edit_summary_appears.

  Δείτε επίσης

  Links to other help pages

  Help contents
  Meta · Wikinews · Wikipedia · Wikiquote · Wiktionary · Commons: · Wikidata · MediaWiki · Wikibooks · Wikisource · MediaWiki: Manual · Google
  Versions of this help page (for other languages see further)
  What links here on Meta or from Meta · Wikipedia · MediaWiki
  Reading
  Go · Search · Stop words · Namespace · Page name · Section · Backlinks · Redirect · Category · Image page · Special pages · Printable version
  Tracking changes
  Recent changes (enhanced) | Related changes · Watching pages · Diff · Page history · Edit summary · User contributions · Minor edit · Patrolled edit
  Logging in and preferences
  Logging in · Preferences · User style
  Editing
  Starting a new page · Advanced editing · Editing FAQ · Edit toolbar · Export · Import · Shortcuts · Edit conflict · Page size
  Referencing
  Links · URL · Piped links · Interwiki linking · Footnotes
  Style and formatting
  Wikitext examples · CSS · Reference card · HTML in wikitext · Formula · List · Table · Sorting · Colors · Images and file uploads
  Fixing mistakes
  Show preview · Testing · Reverting edits
  Advanced functioning
  Expansion · Template · Advanced templates · Parser function · Parameter default · Variable · System message · Substitution · Array · Calculation · Embed page
  Others
  Special characters · Renaming (moving) a page · Preparing a page for translation · Talk page · Signatures · Sandbox · Legal issues for editors