Η σελίδα πρόσφατες αλλαγές στο MediaWiki σας επιτρέπει να δείτε τις πιο πρόσφατες τροποποιήσεις που έχουν γίνεις στις σελίδες του εγχειρήματος MediaWiki σας. Χρησιμοποιώντας αυτή τη σελίδα, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εργασία των άλλων χρηστών, διορθώνοντας λάθη και εξαλείφοντας βανδαλισμούς. Υπάρχει ένας σύνδεσμος για τη σελίδα πρόσφατων αλλαγών στην κορυφή ή στην πλευρική στήλη κάθε σελίδας. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε έναν σύνδεσμο προς τη σελίδα ως [[Special:RecentChanges]].

Διεπαφή

edit
 
Τα φίλτρα, όπως ήταν τον Οκτώβριο του 2017, χρησιμοποιούν συνάρτηση επισήμανσης.

Η διεπαφή αποτελείται από δύο κύρια στοιχεία:

 • Στην κορυφή βρίσκονται τα φίλτρα, τα οποία επιτρέπουν την ταξινόμηση των επεξεργασιών,
 • Από κάτω βρίσκεται ο κατάλογος των πρόσφατων αλλαγών.

Τα φίλτρα

edit

 

Από τον Οκτώβριο του 2017, έχουν προστεθεί κάποια προηγμένα φίλτρα στη σελίδα των Πρόσφατων Αλλαγών. Αυτά επιτρέπουν τις ακόλουθες δράσεις:

Φιλτράρισμα
Αυτή η σελίδα εξηγεί το πως δουλεύει η βελτιωμένη διεπαφή φιλτραρίσματος και πως να τα εκμεταλλευτείται με τον καλύτερο τρόπο.
Επισήμανση
Εργαλεία προσαρμόσιμα από τον χρήστη σας επιτρέπουν να χχρωματίσετε για έμφαση τις επεξεργασίες που σας ενδιαφέρουν πιο πολύ. Οι συναρτήσεις και οι τεχνικές που περιγράφονται σε αυτή τη σελίδα θα σας βοηθήσουν να κάνετε τα αποτελέσματα των Πρόσφατων αλλαγών πιο χρήσιμα.
Φίλτρα πρόθεσης και ποιότητας
Τα «Νέα φίλτρα για έλεγχο επεξεργασιών» εισάγουν δύο ομάδες φίλτρων—Ποιότητα Συνεισφοράς και Πρόθεση Χρήστη—τα οποία χρησιμοποιούν μηχανική μάθηση και τα οποία λειτουργούν διαφορετικά από τα άλλα φίλτρα.Παρέχουν στοχαστικές προβλέψεις σχετικά με το αν οι επεξεργασίες είναι προβληματικές ή αν ο χρήστης που τις έκανε λειτούργησε με καλή πίστη αντίστοιχα. Γνωρίζοντας λίγο το πως λειτουργούν αυτά τα μοναδικά εργαλεία, θα σας βοηθήσει να τα χρησιμοποιήσετε πιο αποτελεσματικά.
Σελιδοδείκτες
Αποθηκεύστε και ανακτήστε τα αγαπημένα σας φίλτρα.

Είναι διαθέσιμες και κάποιες άλλες επιλογές.

Ο κατάλογος των πρόσφατων αλλαγών

edit

Με τις προεπιλεγμένες προτιμήσεις, το μεγαλύτερο μέρος της σελίδας αποτελείται από 50 γραμμές, μία για κάθε επεξεργασία, που φαίνονται κάπως έτσι (στα wiki γλωσσών που γράφονται από τα αριστερά προς τα δεξιά):

 • (diff) (hist) . . MediaWiki User's Guide: Editing mathematical formulae; 10:06 . . (+1,864) . . 128.214.14.50 (talk) (Προσθήκη παραδειγμάτων)
 • (diff) (hist) . . N MediaWiki User's Guide; 10:06 . . (+1,433) . . Brion VIBBER (talk | contribs) (New page)
 • (Move log); 10:05 . . Maveric149 (talk | contribs) (μετακίνηση Endnotes σε Footnotes)
 • (diff) (hist) . . Help:What links here; 10:04 . . (+98) . . IMandIR (talk | contribs) (Προστέθηκαν παραδείγματα)
 • Κατανόηση του καταλόγου

  edit

  Αυτό δείχνει τέσσερις αλλαγές: η πρώτη από έναν χρήστη που δεν είναι συνδεδεμένος, στην σελίδα MediaWiki User's Guide: Editing mathematical formulae. Η δεύτερη από τον Brion VIBBER στην MediaWiki User's Guide, η τρίτη από τον Maveric149 στην Endnotes, και η τέταρτη από τον IMandIR στην Help:What links here.

  Από αριστερά στα δεξιά:

  • Ο κατάλογος με τις τελείες έχει σημασία: αν η τελεία είναι γεμάτη σημαίνει ότι δεν έχετε επισκεφτεί την σελίδα μετά από αυτή την αλλαγή. Σε άλλη περίπτωση είναι απλός κύκλος.
  • Ο σύνδεσμος "diff" συνδέει στη σελίδα θέασης διαφορών για αυτή την επεξεργασία. Ο σύνδεσμος δεν είναι διαθέσιμος για τις νέες σελίδες και τις μετακινήσεις σελίδων.
  • Ο σύνδεσμος "hist" αντιστοιχεί στον σύνδεσμο Προβολή ιστορικού της σελίδας στην οποία έγινε επεξεργασία: δεν δείχνει απλώς αυτή την επεξεργασία αλλά και τις παλιότερες και τις νεότερες. Για τις μετακινήσεις σελίδων, ο σύνδεσμος ιστορ. οδηγεί στο ιστορικό του νέου τίτλου της σελίδας
  • Το έντονο m υποδεικνύει ότι ο χρήστης έχει μαρκάρει την επεξεργασία ως «μικρή». Μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να μαρκάρουν επεξεργασίες ως μικρές, για αποφυγή καταχρήσεων.
  • Το έντονο N υποδεικνύει ότι η σελίδα είναι «νέα», δηλαδή προηγουμένως δεν υπήρχε. Είναι πιθανό μια αλλαγή να είναι ταυτόχρονα μαρκαρισμένη και «μικρή» και «νέα», αυτό συνήθως γίνεται στις νέες ανακατευθύνσεις.
  • Το έντονο b υποδεικνύει ότι η επεξεργασία έχει γίνει από μποτ (λογαριασμός με σημαία μποτ), ή ότι η επεξεργασία έχει αποκρυφτεί από ένα διαχειριστή.
  • Το έντονο ! υποδεικνύει ότι η σελίδα δεν έχει ελεγχθεί. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το θέμα Ελεγμένη επεξεργασία στη Βοήθεια.

  Σε συγκεκριμμένα wiki χρησιμοποιείται το ORES. Σε αυτή την περίπτωση η πιθανώς αρνητικές επεξεργασίες μαρκάρονται με ένα κόκκινο «r» και χλωμό κίτρινο υπόβαθρο.

  • Ο επόμενος σύνδεσμος είναι σύνδεσμος προς την τρέχουσα έκδοση της εν λόγω σελίδας. Ένας έντονος Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η σελίδα είναι μέρος της λίστας παρακολούθησής σας.
  • Το 10:06 αναφέρεται στην ώρα σε UTC. Μπορείτε να αλλάξετε την ώρα στη ζώνη ώρας χρησιμοποιώντας τις προτιμήσεις σας - δείτε πώς να ορίσετε τις προτιμήσεις.
  • (+1,864) (γενικά ένας πράσινος αριθμός με +, ή ένας κόκκινος αριθμός με -) αναφέρεται στον αριθμό των byte που έχουν προστεθεί ή αφαιρεθεί.
   • Ο αριθμός θα εμφανίζεται με έντονη γραφή όταν προστίθενται ή αφαιρούνται περισσότερα από 500 byte.
  • Για τους συνδεδεμένους χρήστες, ο επόμενος σύνδεσμος είναι ένας σύνδεσμος προς την αρχική σελίδα του χρήστη (ως συνήθως με εσωτερικούς συνδέσμους, η σελίδα προβολής εάν η σελίδα υπάρχει, η σελίδα επεξεργασίας εάν δεν υπάρχει, και τα δύο με διαφορετικό στυλ). Για χρήστες που δεν είναι συνδεδεμένοι, ο σύνδεσμος είναι στις Συνεισφορές χρηστών.
  • Τέλος, υπάρχει σύνδεσμος προς τη σελίδα συζήτησης του χρήστη (ισχύουν οι ίδιες παρατηρήσεις σχετικά με την ύπαρξη).
  • Για μετακινήσεις σελίδας, δίνεται ένας σύνδεσμος τόσο προς τον παλιό όσο και προς τον νέο τίτλο.

  Υπάρχει όριο στις επεξεργασίες που εμφάνιζονται, αυτό είναι το πρώτο από τα δύο που πιάνονται:

  • επεξεργασίες παλαιότερες από 90 ημέρες
  • 500 επεξεργασίες

  Καταχωρήσεις επεξεργασιών που έχουν αλλάξει ή χαθεί

  edit

  Αφότου μια σελίδα έχει μετονομασθεί (μετακινηθεί), προηγούμενες επεξεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δημιουργίας της σελίδας, εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές κλπ. κάτω από το νέο όνομα.

  Αφότου μια σελίδα έχει διαγραφεί, προηγούμενες επεξεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής δημιουργίας της σελίδας, δεν εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές κλπ.

  Σε αυτό οι πρόσφατες αλλαγές διαφέρουν από ένα πραγματικό αρχείο γεγονότων επεξεργασίας (με την έννοια ότι κάτι που έχει γίνει δεν μπορεί να αλλάξει μετά). Δείτε για σύγκριση: ιστορικός ρεβιζιονισμός.

  Ωστόσο, ορισμένες γραμμές επεξεργασίας είναι στις πρόσφατες αλλαγές (για όσο διαρκούν) αλλά όχι πλέον σε ιστορικό επεξεργασιών, λίστες παρακολούθησης, σχετικές αλλαγές, ή συνεισφορά χρήστη: όταν μετακινείται μια σελίδα πάνω από μια ανακατεύθυνση, η δημιουργία της ανακατεύθυνσης εκείνης μόνο φαίνεται στις πρόσφατες αλλαγές (και φυσικά μόνο αν ήταν αρκετά πρόσφατη). Συγκεκριμένα αυτό ισχύει στην περίπτωση ξαναμετακίνησης μιας σελίδας πίσω στο αρχικό όνομα, και διαδοχικές μετονομασίες πίσω και μπροστά.

  Επεξεργασίες από μποτ

  edit

  Τα bots μπορούν να φαίνονται στις πρόσφατες αλλαγές προσθέτοντας &hidebots=0 στο URL. Είναι δυνατό οι διαχειριστές να μαρκάρουν κάποιες επεξεργασίες ως επεξεργασίες bot, ώστε να μην εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές από προεπιλογή. Δείτε Βοήθεια:Επαναφορά για περισσότερες πληροφορίες σε αυτό.

  Προσαρμογή

  edit

  Κορυφή της σελίδας πρόσφατων αλλαγών

  edit

  Στην κορυφή της σελίδας Ειδικό:ΠρόσφατεςΑλλαγές εμφανίζεται το περιεχόμενο της σελίδας MediaWiki:Recentchangestext. Είναι συμπτυγμένο στο μενού Other review tools. Μπορεί να υποστεί επεξεργασία αν είναι απαραίτητο. Η σελίδα MediaWiki talk:Recentchangestext είναι για να συζήτηση για το περιεχόμενο αυτού του κειμένου. Δείτε επίσης παρακάτω #Internationalisation.

  Παλαιότερες επεξεργασίες

  edit

  Επεξεργασίες παλιότερες από $wgRCMaxAge (90 ημέρες στα περισσότερα wiki) δεν εμφανίζονται στις πρόσφατες αλλαγές. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα περιοριστικό στην εμφάνιση των πρόσφατων αλλαγών ενός ονοματοχώρου (δυνατό από το MediaWiki 1.5), σε περίπτωση που δεν γίνονται συχνές επεξεργασίες σε αυτόν.

  Εξαίρεση από τα φίλτρα

  edit

  Οι χρήστες μπορούν να εξαιρεθούν από τα νέα φίλτρα πηγαίνοντας στην ενότητα «Προηγμένες επιλογές» στα wiki όπου αυτά είναι ενεργοποιημένα.

  Αυτοί οι χρήστες μπορούν να ελέγξουν τις οδηγίες για την παλιά μορφή των πρόσφατων αλλαγών.

  Προηγμένα χαρακτηριστικά

  edit

  Web feed

  edit

  Web feeds (RSS και Atom) για τις πρόσφατες αλλαγές ενός wiki είναι με ορισμό του "feed" (μιας από τις διαθέσιμες παραμέτρους στο index.phphttp://www.mediawiki.org/wiki/Manual:Parameters_to_index.php#History) με την τιμή "rss" ή "atom", π.χ., προσθέτοντας "&feed=rss" ή "&feed=atom" στο URL της σελίδας πρόσφατων αλλαγών. Αυτό δίνει τα diff ενός αριθμού αλλαγών, καθένα με ένα σύνδεσμο προς την τρέχουσα σελίδα. Ανάλογα με τον browser μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες ταξινόμησης κατά συντάκτη. Δείτε επίσης w:Wikipedia:Syndicationhttp://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Syndication.

  Ροή Πρόσφατων αλλαγών

  edit

  Ως εναλλακτική για την αίτηση προβολής αλλαγών, μπορείτε να εγγραφείτε σε μια ροή πρόσφατων αλλαγών για όλα τα wiki του Wikimedia, δείτε wikitech:EventStreams. (Αυτή αντικαθιστά τα IRC recent changes feeds στο irc.wikimedia.org.)

  Διεθνοποίηση

  edit

  Η κεφαλίδα της σελίδας Πρόσφατες αλλαγές είναι το περιεχόμενο του μηνύματος συστήματος "recentchanges" στο αρχείο μηνυμάτων της γλώσσας του ιστότοπου. Από τον Φεβρουάριο του 2007 για περίπου 90 γλώσσες το αρχείο μηνύματος περιέχει μια μετάφραση. Εάν η γλώσσα του ιστότοπου δεν είναι μία από αυτές, χρησιμοποιείται το κείμενο στην εναλλακτική γλώσσα, που πιθανώς προσδιορίζεται στο αρχείο μηνύματος (π.χ. στο MessagesAb.php, $fallback='ru'). Η προεπιλεγμένη εναλλακτική γλώσσα είναι τα αγγλικά, δίνοντας την κεφαλίδα "recent changes".

  Ένας τοπικός τίτλος σελίδας για χρήση ως στόχος σε εσωτερικούς, συνδέσμους interwiki και εξωτερικούς, μπορεί να καθοριστεί στο αρχείο μηνύματος με το στοιχείο πίνακα $specialPageAliases ('Recentchanges'). Αυτό έχει γίνει για περίπου 25 γλώσσες. όπως και αν έχει, το Special:RecentChanges επίσης λειτουργεί.

  Από προεπιλογή, υπάρχει σε κάθε κανονική σελίδα ένας σύνδεσμος προς τη σελίδα πρόσφατων αλλαγών, με ετικέτα το περιεχόμενο του μηνύματος συστήματος "recentchanges" στο αρχείο μηνυμάτων της γλώσσας διεπαφής που καθορίστηκε από τον χρήστη. Όπως και παραπάνω, εάν δεν έχει οριστεί, χρησιμοποιείται το κείμενο στην εναλλακτική γλώσσα, που πιθανώς καθορίζεται στο αρχείο μηνύματος, και διαφορετικά στα αγγλικά.

  Σε ορισμένους ιστότοπους υπάρχει η σελίδα Mediawiki:Recentchanges, π.χ. simple:MediaWiki:Recentchanges, με ένα εναλλακτικό κείμενο που υπερισχύει του προεπιλεγμένου κειμένου.

  There is a system message "recentchanges-url", specifying the target of the recent changes link, but in view of the above there is no need for deviating from the English content "Special:Recentchanges". If there is a localized page title for use as target in links (see above) this shows up, depending on the browser, in the status bar (see e.g. de:a). This is a disadvantage for users who are not familiar with the site language and have not set their preferred interface language. For those users generic names of link targets are helpful (see e.g. af:a).

  The HTML-title (depending on the browser shown in a hover box) is defined in ta['n-recentchanges'] in the default system message "monobook.js". Again, localisation has disadvantages.

  There are also the system message "recentchangestext" and several others related to recent changes.

  Διαφορά με το ιστορικό σελίδας

  edit

  In page history, every line represents one edit to the given page and the version resulting from it.

  • "prev" is similar to "diff" explained above
  • "cur" gives the difference between this version and the current one, which is the cumulation of all later edits, including those which are not in this revision history because they were made after loading this page

  The "cur" and "prev" features are similar to those in enhanced recent changes, except for "cur" in the first line: it is not linked in the revision history, while in the enhanced recent changes it gives the differences corresponding to the last edit.

  Δείτε επίσης Help:Edit summary#Places_where_the_edit_summary_appears.

  Δείτε επίσης

  edit