Ajuda:Canvis recents

This page is a translated version of the page Help:Recent changes and the translation is 44% complete.
Outdated translations are marked like this.

La pàgina de canvis recents del MediaWiki us permet veure les edicions més recents en el vostre projecte. Utilitzant aquesta pàgina, els usuaris poden supervisar i revisar la feina dels altres, permetent corregir errades i eliminar vandalismes. Hi ha un enllaç als canvis recents a la caixa de navegació mostrada a cada pàgina. També es pot crear un enllaç a la pàgina amb [[Especial:Canvis recents]].

Interfície

 
Filters as they are in October 2017, using highlighting function.

The interface is composed of two main elements:

 • on top, the filters, that allows you to triage edits;
 • below, the recent changes list.

Els filtres

 

Since October 2017, some advanced filters have been added to the Recent Changes page. They allow the following actions:

Filtratge
This page explains how the improved filtering interface works and how to get the most out of the new tools.
Highlighting
User-defined Highlighting tools let you use color to emphasize the edits that interest you most. The functions and techniques described on this page will help you to make your Recent Changes results more meaningful.
Quality and Intent Filters
"New filters for edit review" introduces two filter groups—Contribution Quality and User Intent—that are powered by machine learning and work differently from other filters.They offer probabilistic predictions about, respectively, whether or not edits are likely to contain problems and whether the user who made them was acting in good faith. Knowing a bit about how these unique tools work will help you use them more effectively.
Bookmarks
Save and restore your favorite filters.

La llista de canvis recents

Amb les preferències per defecte, el cos de la pàgina consisteix en 50 línies, una per a cada edició, que tenen aquest aspecte:

 • (diff) (hist) . . MediaWiki User's Guide: Editing mathematical formulae; 10:06 . . (+1,864) . . 128.214.14.50 (talk) (Add examples)
 • (diff) (hist) . . N MediaWiki User's Guide; 10:06 . . (+1,433) . . Brion VIBBER (talk | contribs) (New page)
 • (Move log); 10:05 . . Maveric149 (talk | contribs) (moved Endnotes to Footnotes)
 • (diff) (hist) . . Help:What links here; 10:04 . . (+98) . . IMandIR (talk | contribs) (Added examples)
 • Per a entendre la llista

  Això és una mostra de quatre edicions: la primera d'un usuari no registrat, a Manual d'usuari: Edició de fórmules matemàtiques; la segona de Brion VIBBER a Manual d'usuari del MediaWiki; la tercera de Maveric149 a Endnotes; i la quarta d'IMandIR a Ajuda:Què hi enllaça.

  D'esquerra a dreta les indicacions són:

  • «[[diff|dif]]» enllaça a la pàgina de diferències d'aquesta edició. No està disponible per a noves pàgines o per a reanomenaments.
  • L'enllaç «hist» correspon a la pàgina d'historial de la pàgina editada: mostra a més d'aquesta edició totes les altres. Per a reanomenaments l'enllaç «hist» mostra l'historial de la pàgina amb el títol nou.
  • Una m en negreta indica que l'usuari ha marcat l'edició com a "menor". Només els usuaris registrats poden marcar les edicions menors per evitar abusos.
  • Una N en negreta indica que la pàgina és nova, és a dir, que no existia prèviament. És possible que un mateix canvi tingui les indicacions de «menor» i «nou». Típicament s'usa al crear noves redireccions.
  • Una b en negreta indica que l'edició ha estat feta per un bot (un compte d'usuari amb la marca de bot), o que l'edició ha estat amagada per un administrador.
  • Un signe ! en negreta indica que la pàgina no ha estat patrullada. Per a més informació vegeu l'ajuda sobre patrulla d'edicions.
  • El següent enllaç és a la versió actual de la pàgina en qüestió.
  • 10:06 es refereix a l'hora. Podeu canviar l'hora a la vostra zona horària a les vostres preferències - vegeu com configurar les preferències.
  • (+1.864) (generalment un número verd amb el signe +, o vermell amb -) es refereix al nombre de bytes que s'han afegit o tret.
   • El número apareixerà en negreta quan el canvi sigui de més de 500 bytes.
  • Per usuaris registrats, el següent enllaç porta a la pàgina d'usuari (com és usual amb enllaços interns, mostra la pàgina si existeix o si no la caixa d'edició per crear-la, amb formats diferents). Per a usuaris no registrats l'enllaç porta a les seves contribucions.
  • Finalment, hi ha un enllaç a la pàgina de discussió de l'usuari (són aplicables els mateixos comentaris segons existeixi o no).
  • Per a reanomenaments, es proporciona l'enllaç tant al títol vell com el nou.

  ORES is used on certain wikis. In this case, the possibly damaging edits are marked as needing review with a red "r" letter and a pale yellow background.

  • The next link is a link to the current version of the page in question. A bold Link indicates this page is part of your watchlist.
  • 10:06 refers to the time in UTC. You can change the time to your time zone using your preferences - see how to set preferences.
  • (+1,864) (generally a green number with a +, or a red number with a -) refers to the number of bytes that have been added or removed.
   • The number will appear in bold when more than 500 bytes were added or removed.
  • For logged in users, the next link is a link to their user homepage (as usual with internal links, the view page if the page exists, the edit page if it does not, the two being styled differently). For users who are not logged in, the link is to their User Contributions.
  • Finally, there is a link to the user's talk page (the same remarks regarding existence apply).
  • For page moves, a link is given to both the old and new title.

  There is a limit of edits displayed, the first reached of those two:

  • edits older than 90 day
  • 500 edits

  Registres d'edicions canviats o perduts

  Després de reanomenar una pàgina les edicions anteriors, inclosa la creació original de la pàgina, es mostren als canvis recents, i a altres pàgines, amb el nom nou.

  Després de suprimir una pàgina les edicions anteriors, inclosa la creació original de la pàgina, no es mostren en els canvis recents, ni a altres pàgines.

  En això, la funció de canvis recents difereix d'un registre real d'edicions (en el sentit que un registre no es modifica per canvis posteriors). Compareu Revisionisme històric.

  En canvi, algunes edicions són en els canvis recents (mentre no caduquin) però no en l'historial, llistes de seguiment, seguiment d'enllaços o contribucions d'usuari: quan es reanomena una pàgina sobre una redirecció la creació d'aquella redirecció només és als canvis recents (i només, per descomptat, si era prou recent). En particular això passa en el cas de revertir un reanomenament al nom original, i subseqüents reanomenaments endavant i endarrere.

  Modificacions fetes per robots

  Els bots es poden mostrar als canvis recents afegint &hidebots=0 a l'url. Els administradors poden marcar algunes edicions com si fossin de bot per amagar-les dels canvis recents per defecte. Vegeu Ajuda:Revertir canvis per a més informació.

  Personalització

  Capçalera de la pàgina de canvis recents

  El contingut de MediaWiki:Recentchangestext surt al principi de la pàgina Especial:Canvis recents. Es pot editar segons les necessitats. MediaWiki talk:Recentchangestext és per discutir què hi hauria d'anar. Vegeu també més avall #Internacionalització.

  Older edits

  Les edicions anteriors al valor $wgRCMaxAge no es llisten als canvis recents. Això pot resultar especialment restrictiu si es demanen els canvis recents d'un espai de noms (possible a partir de la versió MediaWiki 1.5), en cas que les edicions en aquest espai no siguin gaire freqüents.

  Opt-out the filters

  Users can opt out of the new filters by going to the "Advanced options" section at the bottom of Special:Preferences#mw-prefsection-rc on the wikis they are active on.

  Those users can check the old configuration documentation.

  Advanced features

  Canal web

  Es pot obtenir un canal web (RSS i Atom) dels canvis recents d'un wiki assignant a «feed» (un dels paràmetres disponibles a index.php) el valor «rss» o «atom»; per exemple, afegint «&feed=rss» o «&feed=atom» a la URL de la pàgina de canvis recents. Això proporciona els dif d'un nombre d'edicions, cadascuna amb un enllaç a la pàgina actual. Depenent del navegador hi ha algunes possibilitats com ordenar-ho per autor. Vegeu també w:Wikipedia:Syndicationhttp://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Syndication.

  Recent changes stream

  As an alternative to requesting changes, you can subscribe to a recent changes stream for all Wikimedia wikis, see wikitech:EventStreams. (This replaces the IRC recent changes feeds on irc.wikimedia.org.)

  Internacionalització

  La capçalera de la pàgina de canvis recents és el contingut del missatge del sistema anomenat «recentchanges». Si no existeix a l'arxiu de missatges de la llengua del lloc, es mostra en la llengua alternativa definida (per exemple a MessagesAb.php, $fallback='ru'). Per defecte la llengua alternativa és l'anglès, que mostra recent changes.

  Un títol de pàgina local per utilitzar en enllaços interns, interwiki i externs, es pot especificar en l'arxiu de missatges amb l'element $specialPageAliases ('Recentchanges'). De totes formes Special:Recentchanges també funciona.

  Per defecte hi ha a cada pàgina normal un enllaç a la pàgina de canvis recents, amb el text del contingut del missatge de sistema «recentchanges» en l'arxiu de missatges de la llengua d'interfície especificada per l'usuari. Com més amunt, si no està definit s'usa la llengua alternativa o en cas contrari en anglès.

  En alguns llocs existeix la pàgina Mediawiki:Recentchanges, per exemple simple:MediaWiki:Recentchanges, amb un text alternatiu que substitueix al text per defecte.

  Hi ha un missatge del sistema «recentchanges-url» que especifica l'enllaç de la pàgina de canvis recents. Però, segons s'explica més amunt, no hi ha necessitat de modificar el contingut en anglès «Special:Recentchanges». Si existeix un títol de pàgina local (vegeu més amunt) aquest es mostra, segons el navegador, en la barra d'estat (vegeu p.ex. de:a). Això és un inconvenient pels usuaris que no estiguin familiaritzats amb la llengua del lloc i no hagin configurat la seva llengua d'interfície preferida. Per a aquests usuaris és útil tenir els noms genèrics d'enllaç (vegeu p.ex. af:a).

  El títol HTML (segons el navegador és mostrat com a text emergent) es defineix a ta['n-recentchanges'] en el missatge del sistema "monobook.js". Una vegada més, la localització té desavantatges.

  Hi ha altres missatges del sistema, com «recentchangestext», relacionats amb els canvis recents.

  Diferències amb la pàgina d'historial

  En la pàgina d'historial cada línia representa una edició de la pàgina donada i la versió que en resulta.

  • «prev» és similar al «dif» explicat més amunt
  • «act» dóna les diferències entre aquesta versió i l'actual, que és l'acumulació de totes les edicions posteriors, incloses les que no es mostren en aquest historial perquè s'han fet després de carregar la pàgina.

  Les funcions «act» i «prev» són similars a les dels canvis recents millorat, excepte que «act» en la primera línia no està enllaçat en la pàgina d'historial i en els canvis recents millorat dóna les diferències corresponents a l'última edició.

  Vegeu també els llocs on apareix el resum de l'edició.

  Vegeu també