Grants:APG/Proposals/2018-2019 round 1/Wikimedia Serbia/Proposal form/Serbian

OverviewEdit


1. In order to support community review, please provide a brief description of your organization's work in the upcoming funding period.

Викимедија Србије ће у 2019. години наставити са реализацијом три програма која су редефинисана приликом подношење годишњег плана за 2018. годину. Три главне целине чине Образовни програм, ГЛАМ (Galleries, Libraries, Archives, Museums) програм и Подршка заједници. Реализацијом пројеката у оквиру наведених програма, активно остварујемо сарадњу са институцијама које се баве формалним и неформалним образовањем, као и институцијама које своје деловање обављају у домену културе, дигитализације и очувања културног наслеђа. Настојаћемо да активности у што већој мери обављају волонтери којима ће, кроз програм подршке заједници, бити обезбеђена техничка и саветодавна помоћ од стране представника Викимедије Србије. Осим што ћемо уложити труд у проширење волонтерских капацитета, наш фокус биће веће укључење заједнице Википедије на српском у активности Викимедије Србије. Наш план неће имати велике измене у смислу планираних активности. Већина пројеката се наставља, имајући у виду да смо увидели да су били успешни претходних година. Неке од мањих фото-пројеката укидамо, из разлога што су теме добро покривене фотографијама.

Викимедија Србије планира да ојача своје деловање не само у локалној, већ и у заједници у региону. Поред тога што ћемо више радити на размени знања и искуства са покретом, планирамо и активнију сарадњу са огранцима из региона. ЦЕЕ конференција ће наредне године бити одржана у Београду.


2. Name, fiscal year, and funding period.


 • Legal name of organization: Викимедија Србије
 • Organization's fiscal year: 1. јануар 2019 - 31. децембар 2019.
 • 12-month funding period requested: 99.500,00
 • Currency requested: ЕУР
 • Name of primary contact: Филип Маљковић


3. Amount requested.

Table 1

Currency requested US$
Total expenses for the upcoming year 99,500.00 112,426.05
APG funding requested for the upcoming year 99,500.00 112,426.05
Amount of funding received from WMF for the current year 99,500.00 118,228.89


4. How does your organization know what community members and contributors to online projects need or want? Does your organization conduct needs assessments or consult the contributors and volunteers most involved with its work?

Викимедија Србије реализује програм, намењен заједници (Подршка заједници), који има за циљ повећање мотивације Википедијанаца и Викимедијанаца за рад на пројектима и другим активностима, али и смањење јаза између онлајн и офлајн заједнице. Кроз различите активности, радимо на укључењу заједнице у актуелне пројекте и ослушкивању њеног мишљења. Упитници на конференцијама, камповима и другим догађајима често могу пружити вредну повратну информацију од волонтера. На основу ових сугестија и коментара креирају се пројекти и активности. Годишње окупљање - ВикиЛајв, је добра прилика да се уредници Викимедијиних пројеката окупе на једном месту, размене мишљења и преточе своје идеје у јасне пројекте. Викимедија Србије се труди да повећа транспарентност и да заједницу обавести о актуелним глобалним и локалним дешавањима и то путем мејлинг листе, блога, Трга и профила на друштвеним мрежама.

5. Please provide a link to your organization's strategic plan, and a link to your separate annual plans for the current and upcoming funding periods if you have them.
 • Стратегија Викимедије Србије за период јануар 2018 - децембар 2020. (српски, енглески)
 • Годишњи план Викимедије Србије (српски)


Annual plan summaryEdit

Please add here:

 • Links to your annual plan and other annual documents in your language
 • A summary of your annual plan in English - this can be in wiki form, following the template you have chosen, or a link to a document that is accessible to all. Please if your document is a living document, upload a pdf version on this wiki for archival purposes.

The summary of your annual plan should roughly follow the following guide:

 • An overview/introduction describing your context and the strategy of your organization
 • An overview of your programs and activities
  • What you continue doing this year and why
  • What you intend to do that is new and why
  • What you wish to discontinue and why
 • A budget
 • A table with targets for Grants:Metrics (including your grantee-defined metrics)
 • Any other supporting document or narrative that you find adds context or gives important information for the evaluation of your request.

РезимеEdit

Образовни програмEdit

Образовни програм Викимедије Србије је намењен научно-образовним институцијама, a превасходно наставницима/професорима и ученицима/студентима средњошколских и високошколских установа. Циљеви програма су усмерени на раст и развој Викимедијиних пројеката кроз обогаћивање садржаја и додавање нових корисника из академске заједнице. Програм даје подршку наставницима у погледу бољег коришћења Вики пројеката у настави. У оквиру Образовног програма Викимедије Србије, реализоваћемо три пројекта: Википедија у школама, Акредитован семинар, Еду Вики камп. Сваки од пројеката намењен је различитој циљној групи која игра важну улогу у коришћењу Википедије у настави.

Образовни програм је у складу са нашом стратегијом примарно кроз фокус Википедија у образовању. Програм обухвата рад на едукацији ученика и студената, наставника и асистената/професора из образовних институција у погледу уређивања Викимедијиних пројеката. Са друге стране, кроз овај програм радићемо на повећању слободног садржаја (други фокус) кроз студентске уносе, али и на увећању волотерских капацитета (трећи фокус), имајући у виду да је Еду Вики камп осмишљен тако да укључи још више људи у заједницу.

ГЛАМ програмEdit

Циљ ГЛАМ програма је развијање двосмерне сарадње са институцијама културе ради креирања и унапређења доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше зeмље на интернету. На овај начин, ми помажемо ГЛАМ институцијама да третирају материјал који имају (документа, слике, дигитализоване књиге…) као културно наслеђе, односно као слободно знање које би требало да буде доступно свима. Успостављене сарадње ће послужити као добри примери и успешне приче за разне институције културе у Србији, за које верујемо да ће имплементирати сличне моделе сарадње и усмериће се ка остваривању заједничких циљева. Фокус Викимедије Србије биће на остваривању и наставку стабилне и дугорочне сарадње са институцијама културе, најпре онима из основе ГЛАМ акронима, али и свим другим културним установа које желе да учествују у стварању отвореног и слободног садржаја. У оквиру ГЛАМ програма Викимедије Србије реализоваћемо пројекте: Викимедијанац стажиста, Вики-библиотекар, Дигитализација колекција Народног музеја у Зрењанину, Наслеђе југоистока, Уређивачке маратоне, као и друге ГЛАМ активности попут ослобађања материјала, дигитализације, обука уређивања Википедије и Викимедијине оставе

ГЛАМ програм је у складу са нашом стратегијом примарно кроз фокус прикупљања слободан садржај. Фокусирамо се на слободан материјал који ГЛАМ институције могу да понуде и желе да га учине доступним широј заједници. Као што је наведено у циљевима програма, ми помажемо ГЛАМерима у Србији у подизању свести о значају доступности садржаја. Такође, волонтери учествују у уређивачким маратонима, који су вредни догађаји када је повећање волонтерских капацитета у питању.  

Подршка заједнициEdit

Програм Подршка заједници се реализује у циљу стварања и одржавања боље и здравије атмосфере у заједници, успостављање јаче комуникације и повећања мотивације чланова. Заједница чини срж Викимедијиног покрета и идеје стварања и дељења слободног знања. Веома је битно да имамо снажну и здраву заједницу како би пројекти расли и били одрживи. Пројекти Викимедије Србије циљно су осмишљени како би мотивисали различите типове волонтера (онлајн и офлајн), а кроз сваки од њих се прожима повећање учешћа заједнице у пројектима. У оквиру ових активности реализоваћемо локалну конференцију Викилајв, такмичења на Википедији и бројне активности подршке попут доделе микрогрантова, пружање подршке појединцима, организацију Вики штандова и слично.

Важан део пројекта је пружање подршке заједници у региону Централне и Источне Европе. У том смислу, Викимедија Србије ће у 2019. години организовати ЦЕЕ конференцију.  

Програм подршке заједници је очигледно повезан са фокусом повећања волонтерских капацитета, када су у питању наша стратешка усмерења. Разноврсне активности су осмишљење тако да привуку нове волонтере, али и да утичу да јачање заједнице. Ово се односи на обе циљне групе (онлајн и офлајн волонтери). Посредно, кроз програм подршке заједнице, радимо и на увећању слободног садржаја (на пример кроз Такмичења на Википедији).

Метрике и таргетиEdit

У табели испод су представљене метрике које ће бити праћене, као и таргети за које се надамо да ћемо их остварити

Заједничке метрике:

 1. Учесници: Број људи који присуствују и учествују у догађајима, програмима и активностима, било лично, било виртуелно. Под овом дефиницијом се не подразумевају људи који организују активности, пратиоци на друштвеним мрежама, донатори или други који не учествују директно.
 2. Број новорегистрованих - Број учесника који су први пут отворили налог на Википедији односно на било ком Вики пројекту. Ово укључује уреднике који се региструју до две недеље пре почетка догађаја.
 3. Број страна креираних на Вики пројектима - чланци на Википедији, ставка на Википодацима, чланак или реч на Викиречнику, мултимедијална датотека на Викимедијиној остави и сл. Ова метрике обухвата укупан број креираних или побољшаних страна на свим Викимедијиним пројектима.

Метрике дефинисане од стране организације.

 1. Искоришћеност мултимедијалног материјала - Број мултимедијалног материјала са Викимедијине оставе, који је искоришћен за илустровање Викимедијиних пројеката. Поред количине прикупљених мултимедијалних датотека, важна је и њихова искоришћеност, јер показује релевантност и значај прикупљеног материјала.
 2. Партнерства - Број остварених сарадњи са образовним институцијама и институцијама културе, као и невладиним организацијама у оквиру пројеката и активности Викимедије Србије. Сарадња може значити спровођење различитих пројеката у овим институцијама, организовање уређивачких маратона, радионица, предавања, као и изложби. Сматрамо да је метрика важна јер показује раст програма и ширење мреже сарадника, а самим тим утиче на већу видљивост организације и пројеката.
Метрике за све програме
Учесници Нови налози Стране на Вики пројектима Искоришћеност датотека Партнерства
Образовни програм 1070 965 1280 250 45
ГЛАМ 173 70 4350 1620 24
Подршка заједници 180 35 15910 7000 12
Укупно 1423 1070 21540 8870 81

Поред ових метрика, пратићемо друге мере успеха, као што су медијска покривеност (показује нам видљивост организације и генерално идеје покрета), догађаји (радионице, уређивачки маратони, окупљања), бајтови у оквиру Образовног програма (можемо да упоредимо резултате и видимо раст програма) као и одговоре/сугестије/коментаре из евалуационих упитника. Користимо ове метрике на разне начине. Можемо да уочимо трендове у оквиру специфичних програма. Ово нам може помоћи у дефинисању таргета за наредне године, као и да видимо како се програм развија. Додатно, ове метрике су добре у погледу дисеминације резултата. Статистички подаци могу помоћи новајлијама да увиде значај Вики пројеката и дати им осећај припадности глобалном покрету.

Напомена: Што се тиче заједничких метрика, ми пратимо број учесника, али није потпуно сигурно како се ова метрика може искористити. Прво, није лако дати прецизан број учесника (нпр. људи на изложби) и друго, сврха није најјаснија.

Досадашњи резултатиEdit

Викимедија Србије по досадашњем плану и програму реализује успешно све пројектне активности. Резултати из прве половине године представљени су у шестомесечном извештају на мети. Поред шестомесечног извештаја на мети, израђују се тромесечни интерни извештаји како би праћење било бољег квалитета.

БуџетEdit

Викимедија Србије неће повећавати износ траженог буџета у односу на 2018. годину. Тражени износ је 99.500,00 евра. Треба нагласити да ће Викимедија Србије наставити да учествује на конкурсима министарстава и другим јавним позивима државних институција у циљу прикупљања додатних финансијских средстава за реализацију пројеката.  Поред ових фондова, наставићемо сарадњу са партнерима који нам обезбеђују важне инкајнд донације (простор, лаптопови, интернет и сл).

У табели испод се налази преглед буџета, док је детаљни буџет доступан на овом линку:

Буџет Викимедије Србије за 2019. годину
Врста трошка Износ (ЕУР) Напомена
Канцеларија 11.584,00
Запослени 49.866,00
Услуге 2.830,00
Буџет за непредвиђене трошкове, трошкове Борда и курсних маржи 3.500,00
Учешћа на конференцијама 3.700,00
Образовни програм 6.200,00
ГЛАМ програм 9.620,00
Подршка заједници 12.200,00
Укупно: 99.500,00

Овај резиме је доступан и у енглеској верзији.

Verification and signatureEdit

Please enter "yes" or "no" for the verification below.

The term “political or legislative activities” includes any activities relating to political campaigns or candidates (including the contribution of funds and the publication of position statements relating to political campaigns or candidates); voter registration activities; meetings with or submissions and petitions to government executives, ministers, officers or agencies on political or policy issues; and any other activities seeking government intervention or policy implementation (like “lobbying”), whether directed toward the government or the community or public at large. General operating support through the FDC may not be used to cover political and legislative activities, although you may make a separate grant agreement with the WMF for these purposes.
I verify that no funds from the Wikimedia Foundation will be used
for political or legislative activities except as permitted by a grant agreement


Please sign below to complete this proposal form.

IMPORTANT. Please do not make any changes to this proposal form after the proposal submission deadline for this round. If a change that is essential to an understanding of your organization's proposal is needed, please request the change on the discussion page of this form so it may be reviewed by FDC staff. Once submitted, complete and valid proposal forms submitted on time by eligible organizations will be considered unless an organization withdraws its application in writing or fails to remain eligible for the duration of the FDC process.
Please sign here once this proposal form is complete, using four tildes.