Fundraising 2007/Testimonials/The ideal Wikipedian - translation/nl

De ideale Wikipediaan

Wikipedianen, de mensen achter Wikipedia, hebben alle denkbare achtergronden, nationaliteiten en komen uit alle denkbare landen. Ze delen de behoefte de wereld te verbeteren en worden meestal gerespecteerd in eigen kringen.

Aan het oppervlak lijkt Patricio Lorente een typische Argentijn: hij houdt van voetbal, goed eten en tijd doorbrengen met vrienden. Als u hem beter leert kennen blijkt al snel wat hem een typische Wikipediaan maakt: zijn passie de wereld te helpen en zijn ongelooflijk gevarieerde leven.

De in Buenos Aires geboren Patricio Lorente kan omschreven worden als homo universalis.

“Leren heeft me altijd al getrokken. Hierdoor was het lastig om mijn opleidingen te voltooien, omdat mijn aandachtsveld steeds wijzigde tussen gebieden als literatuur, filosofie, computers, recht, enzovoort. Ik wilde alles leren!” grapt Lorente.

Gelukkig heeft zijn nieuwsgierigheid naar de wereld hem altijd nieuwe avonturen gebracht. In 1991 vond Patricio een baan die hem jarenlang zou boeien. Hij ging als “veldwerker” werken voor een internationaal ontwikkelingbureau, waarbij hij assisteerde bij de uitgifte van microleningen, programma's voor sociale hulpverlening en het helpen van gezinnen bij het voorzien in medische ondersteuning en het veilig stellen van de primaire levensbehoeften.

“Het was belangrijk werk. Ik hielp mensen die geen middelen hadden en die het echt moeilijk hadden… Wel moest ik ze ondersteunen bij het aanleren van vaardigheden om ze zichzelf te laten helpen, dat ik ze de middelen gaf zodat ze hun eigen toekomst veilig konden stellen,” zegt Lorente.

Patricio vertelt dat hij zich in deze tijd zeer nadrukkelijk bewust is geworden van de ongelijkheid tussen “zij die hebben en zij die niet hebben.” Rond die tijd kwam hij in aanraking met Wikipedia.

“In mijn werk heb ik geleerd dat je mensen alleen kunt helpen als je ze zelf de hoofdrol toebedeelt, niet door ze te zien als ontvanger. Wikipedia maakt van iedereen een hoofdrolspeler. Dat trok me zo aan in het project. Het is een encyclopedie die iedereen kan gebruiken. waar iedereen aan kan deelnemen, en het is inmiddels de grootste verzameling van informatie die de mensheid ooit heeft voortgebracht,’ zegt Lorente.

Patricio’s eerste bijdrage ging over zijn plaatselijke “futbol”-team, en al snel begon hij met het bewerken van meer complexe onderwerpen. Zo ging hij regelmatig bijdragen. Zijn passie voor de site nam toe naar mate hij meer inzicht kreeg in hoe hij dezelfde gemeenschappen hielp die hij ook in zijn werk al diende. Binnen een paar jaar was hij mede-oprichter van Wikimedia Argentinië, een groep vrijwilligers toegewijd aan het inbedden van de projecten van Wikimedia op lokaal niveau. De vereniging is in september 2007 officieel opgericht.

“Wikimedia Argentinië heeft erg ambitieuze doelstellingen. Volgende week hebben we overleg met lokale stammen en we hopen het aanmaken van een Wikipedia in hun eigen taal te stimuleren. Er is tussen de stammen veel overleg over hoe deze gesproken talen op schrift gesteld kunnen worden. Ironisch genoeg laten we ze niet alleen kennis maken met Wikipedia, maar maken ze ook kennis met de wiki-manier van het nemen van beslissingen via brede overeenstemming of consensus. Zo kunnen ze ook echt kunnen uitzoeken hoe ze dit het beste kunnen doen,” zegt hij.

Volgens Patricio, onderzoekt Wikimedia Argentinië ook hoe het minderbedeelde leerlingen, studenten en scholen in Argentinië kan helpen: “Eén van onze vele ideeën is het maken van Wikireaders of schoolboeken gemaakt met de vrije inhoud van Wikipedia. Er zijn veel scholen die helemaal geen middelen hebben, laat staan een internetverbinding.”

Tegenwoordig is Patricio getrouwd en heeft hij twee prachtige kinderen. Hij is van baan veranderd en is tegenwoordig hoofd van een afdeling. Bij de Universiteit van La Plata is hij verantwoordelijk voor het uitdelen van beurzen aan onderbedeelde studenten. Hij denkt dat Wikipedia en haar zusterprojecten de realiteit voor veel onderbedeelde mensen in zijn thuisland kunnen veranderen in iets positiefs en hoopvols.

“Alles wat Wikimedia Argentinië nodig heeft is tijd.”


Photo descriptio:
Wikimedia Argentinië viert haar oprichting. De groep heeft veel ambitieuze plannen om de onderontwikkelde gemeenschappen in Zuid-Amerika te helpen met de vrije content van Wikipedia.