Fundraising 2007/Fundraising FAQ - translation/nb

 • Når startet innsamlingen?

22. oktober, 2007.

 • Når kommer innsamlingen til å stoppe?

22. desember, 2007.

 • Hva kan jeg gjøre for å hjelpe dere med å spre budskapet?

Spre budskapet på hvilken som helst måte du kan! Fortell venner og familie. Putt knappen og bannere på bloggen din. Bruk denne teksten som en signatur nederst i e-postmeldingene dine: Dine fortsatte donasjoner holder Wikipedia gående! Støtt Wikimedia Foundation i dag: http://donate.wikimedia.org

 • Hvordan donerer jeg? (f.eks, hvilke metoder, hvilke valuta, osv.)

For å donere, vennligst besøk http://donate.wikimedia.org. Du kan donere ved hjelp av de mest populære kredittkortene (inkludert VISA, Mastercard, Discover or American Express), PayPal, Moneybookers, direkte innskudd i vår Belgiske bankkonto, eller ved å sende en sjekk til Foundation. Du kan sende sjekker i hvilken som helst valuta, også våre andre donereringsmuligheter støtter flere (men ikke alle) valutaer.

 • Hvor sender jeg sjekker?

Send sjekker til Wikimedia Foundation, Inv., P.O. Box 919227, Orlando, FL 32891-9227, United States.

 • Kan jeg trekke fra donasjonene på skatten?

Donasjoner er bare fradragsberettiget i Amerikas forente stater. Canadiske innbyggere kan også trekke fra deres bidrag på inntekt inntjent i De forente stater.

 • Dersom jeg donerer, hvor får jeg skattekvitteringen min?

All som donerer $100 eller mer vil automatisk motta en skattekvittering så lenge deres kontaktinformasjon ble inkludert med donasjonen. Du kan søke om en skattekvittering for et mindre beløp, ved å sende en e-post til donate @ wikimedia.org. Vennligst spesifiser din kontaktinformasjon og fortell oss hvilken metode du brukte for å donere, og beløpet du donerte.

 • Hva om jeg ikke er i Amerikas forente stater?

Du kan søke om en skattekvittering; likevel er donasjoner kun fradragsberettiget i Amerikas forente stater.

 • Dersom jeg sender en diger donasjon, får jeg noe spesielt?

Ja. I år vil de som donerer mellom 10 000 USD og 24 000 USD få en personlig telefonsamtale fra Jimmy Wales, grunnleggeren av Wikipedia. (Du må da inkludere telefonnummeret ditt sammen med donasjonen) De som donerer 25 000 USD eller mer vil få en middag med Jimmy Wales.

 • Kan jeg gi en målrettet eller begrenset donasjon – altså, kan jeg gi dere penger til å gjøre noe helt bestemt som ikke kan blir brukt til andre ting?

Veldedige organisasjoner som er basert i Amerikas forente stater – som Wikimedia Foundation – er påkrevd å respektere begrensninger gitt av donorer. Det betyr at om du spesifiserer at din donasjon skal benyttes til et bestemt formål, må vi enten respektere det eller returnere din donasjon. Men før du bestemmer deg for å gjøre noe slik, vær så snill å vurder at ubegrensede donasjoner er mye mer nyttig for oss. Så raskt som Wikimedias prosjekter utvikler seg, trenger Wikimedia ubegrensede donasjoner for å holde seg fleksibel.

 • Hvor stor pengesum kan jeg donere?

Du kan donere hvilken som helst sum du vil. Vi har laget noen valg for deg (200, 100, 60 og 40 USD) for å vise deg hva slags betydning hver dollar vil ha. Vær imidlertid oppmerksom på at så lenge du ikke spesifiserer noe annet, vil din donasjon, uansett størrelse, plasseres i generelle potter og ikke avsettes for bestemte formål.

 • Dersom jeg ikke har råd til å donere, eller ikke vil, hva annet kan jeg gjøre for å støtte Foundation?

Det er mange måter du kan vise din støtte, og din tid er like viktig som pengestøtte. Du kan be venner om å være med på Wikipedia. Last opp noen av bildene dine til Commons under en fri lisens. Eller del gleden ved å legge ut bilder på «Hvorfor elsker du Wikipedia» Flickr-gruppen.

 • Hva er det finansielle målet for dette årets innsamling?

Vi annonserer ikke et spesifikt finansielt mål i år. Likevel kommer vi til å opplyse deg om hvor mye penger vi har fått inn.

 • Hvorfor annonserer dere ikke et mål?

Vi hadde interne diskusjone om hvorvidt vi skulle annonsere et mål, og gode argumenter ble gitt til støtte for flere forskjellige løsninger. Til slutt fant vi ut at vi ikke kom til å gjøre det. Vi ville istedet eksperimentere med å kartlegge antall personer som bidro med donasjoner, istedet for antall dollar donert. Dette er mer i samsvar med prosjektets ånd.

 • Ettersom dere ikke har et finansielt mål, hvordan skal dere måle fremgangen?

I år skal vi prøve noe nytt. Vi er stolte av det faktum at 96 % av Foundations budsjett kommer fra ganske små individuelle donasjoner. (Det resterende beløpet kommer fra andre inntektskilder, inkludert salg av datastrømmer, t-skjortesalg og lignende.) Dette forteller oss at vi tjener mange forskjellige folk. I år skal vi for første gang måle fremgangen til innsamlingen, ikke med antall dollar donert, men antall personer som donerer. Vi syntes dette er helt i prosjektets ånd, og deres samarbeidende etikk.

 • Hva planlegger dere å gjøre med pengene?

Først og fremst trenger vi penger for å holde prosjektene våre online: betale for servere, båndbredde, kontorlokaler og andre nødvendigheter. Vi ønsker også å fokusere mer på programutvikling, spesielt i samfunn som er underrepresentert i prosjektene, enkelte av disse har liten eller ingen tilgang til utdanningsressurser. For eksempel, tidlig i november kommer vi vil å avholde flere Wikipedia Academies i Sør-Afrika, i håp om å øke antall Wikipedianere som bidrar i afrikanske språk. Vi håper å gjøre mer av denne slags oppsøkende arbeid. Vårt driftsbudsjett for 2007/08 er på 4,6 millioner USD. Du kan se hvordan det blir brukt på vår budsjettoversikt.

 • Hva er Wikipedia Academy?

Akademiene er offentlige tilstelninger som er designet for å oppfordre folk til å skrive for Wikipedia. De er som regel tilegnet et enkelt fagområde (for eksempel matematikk), eller til et spesielt språk, som regel et språk som er lite eller truet. Akademiene ble startet i 2004 av Frank Schulenburg hos den tyskspråklige Wikipediaen.

 • Hvordan støtter Wikipedia språklig mangfold?

Wikipedia er en av bare noen få referansekilder tilgjengelig i språk som maorisk (et polynesisk språk som snakkes på New Zealand), swahili (et bantu-språk som brukes i Tanzania, Kongo, Kenya, Mayotte, Mosambik, Somalia, Sør-Afrika, Uganda), høysorbisk (et slavisk språk snakket øst i Tyskland) og baskisk (snakket i nordøst-spania og sørvest i Frankrike).

 • Hvordan hjelper Wikipedia folk i utviklingsland?

Utdanningsprogram i utviklingsland bruker vårt innhold på fenomenale måter. Vårt materiale er tilgjengelig verden over på DVD-er og i bøker, og installert på lavkost-laptopper gjennom programmet One Laptop Per Child.

 • Hvor kan jeg finne resultatene av det siste reviderte regnskapet?

Revidert regnskap for 2007 er underveis. Vi forventer at det er ferdig sent i november. Vi vil publisere det reviderte regnskapet på Wikimedia Foundations hjemmeside så fort det er klart.

 • Når kan jeg finne skjema 990?

Den siste skjema 990 er for skatteåret med slutt 30. juni 2006, og finnes her. Skjema 990 for siste skatteår, 2006/07, vil bli publisert på Foundations hjemmeside når 2006/07-revideringen er fullført.

 • Vil det være et «matching donations»-program i år – dersom ja, hvordan vil det fungere?

Ja. Som alltid vil det være en beskjed på toppen av hver side i hvert prosjekt de dagene donasjoner blir besvart gjennom «matching donations»-programmet. Denne meldingen vil bli fjernet på slutten av dagen, når programmets målsetning er nådd.

 • Hvordan blir innsamlingen markedsført overfor offentligheten?

Vi promoterer innsamlingen på mange forskjellige måter. Vi putter en banner på toppen av hver side, på alle prosjekter. Vi sender ut pressemeldinger til massemedia rundt i hele verden, Jimmy og Florence kommer til å gjøre intervjuer. Vi ber også om at prosjektenes medlemmer promoterer innsamlingen på forskjellige måter til venner og familie.

 • Hvor kan jeg finne videoen med Jimmy?

Videoen er tilgjengelig her: http://wikimediafoundation.org/donate/2007/psa/

 • Dersom jeg har gjort en feil med min donasjon, hva kan jeg gjøre?

Dersom du har donert feil beløp eller gjort noe annen feil, vennligst send en e-post hvor du forklarer situasjonen til donate @ wikimedia.org. Vennligst forsikre deg om at du inkluderer alt av kontaktinformasjon, og alt du kan huske om donasjonsprosessen (for eksempel beløp, metode brukt, osv.)

 • Hva er telleren på toppen av alle sidene?

Den telleren representerer det totale antall donasjoner gjort under innsamlingen. I år kartlegger og promoterer vi antall donasjoner istedet for beløpet donert. Vi mener dette stemmer mest med den deltagende og dugnadsbaserte naturen bak alle prosjektene.

 • Hvor kommer alle sitatene på i banneret på toppen av alle sidene fra?

De er alle ekte sitater fra ekte brukere av prosjekter. Vi har puttet disse i banneret på toppen av alle sidene for å demonstrere at ekte personer bruker og setter pris på prosjektene, og for å gi dem en stemme til å fortelle oss hvorfor.

 • Hvor er deres donorers personvernerklæring?

Her er donorers personvernerklæring.