Election candidates 2006/AaronSw/Nl

AaronSwEdit

-Bevestigd.--BradPatrick 15:05, 28 August 2006 (UTC)


Gebruikersnaam AaronSw
Echte naam Aaron Swartz
Locatie Cambridge, Massachusetts, VSA
Leeftijd 19 jaar
Gebruikerspagina's en:User:AaronSw
Wikimediamedewerker sinds Ik volg sinds 2001, en draag bij sinds 2003
Projecten waarin ik deelneem en.wikipedia, en.wikisource, en.wikiquote
Talen waarin ik deelneem Voornamelijk Engels
Links naar de overzichten "Bijdragen gebruiker" en.wikipedia, en.wikisource, en.wikiquote, en.wikinews, meta.wikimedia, wikimania2006
Je kandidaatstellingsverklaring Sinds januari is het internetverkeer van Wikipedia meer dan verdubbeld, en de druk op de mensen er achter is evenredig toegenomen. Als een gevolg daarvan bevindt de Wikimedia Stichting zich nu op een keerpunt: ze moet evolueren van een kleine groep mensen naar een organisatie die blijvend is. Ik ben kandidaat om de gemeenschap te vertegenwoordigen in deze overgang en om te verzekeren dat we onze eigen kernwaarden naleven:
  • Samenwerking. Onze problemen kunnen niet opgelost worden door macht te geven aan de juiste mensen, bedrijven of landen; in de plaats daarvan hebben we de bijdrage van iedereen nodig. Lezers zouden aangemoedigd moeten worden om redacteurs te worden, redacteurs zouden aangemoedigd moeten worden om zich bezig te houden met beleid, en die mensen zouden aangemoedigd moeten worden de agenda te bepalen van de Raad. Als lid van de Raad van Bestuur is het mijn taak de gemeenschap te vertegenwoordigen: details publiceren van wat de Raad eigenlijk aan het doen is, en de mening van de gemeenschap vragen over waar ze eigenlijk zou moeten mee bezig zijn.
  • Vernieuwing. Software is niet neutraal; het ontwerp ervan bepaalt hoe je het gebruikt. Totnogtoe zijn we druk bezig geweest de software gewoon lopende te houden. We moeten ook werk maken van verbetering: meer mensen betrekken, mogelijkheden toevoegen die de gemeenschap wil, en het voor iedereen gemakkelijk maken om er ten volle gebruik van te maken. Aangezien de software werkelijk de site controleert, heeft degene die de software controleert ongelooflijk veel macht. We moeten er zeker van zijn dat de gemeenschap, en niet privébedrijven of individuen, beslissen hoe ze evolueert.
  • Groei. Alexa rapporteert dat 5% van alle mensen die surfen op het Web Wikipedia bezoeken. Aan de ene kant is dat vrij indrukwekkend. Aan de andere kant betekent dat dat 95% dat niet doet. Dat zijn veel mensen om aan boord te krijgen. Maar zelfs van degenen die Wikipedia lezen, begrijpen weinigen echt dat ze het kunnen schrijven, laat staan een van de andere taken doen. Tegelijkertijd echter is wat we gedaan hebben nu een model voor de wereld. Leiders op elk gebied hopen de magie van Wikipedia toe te passen op hun eigen taken. Zulke taken vereisen mogelijks een nieuwe organisatie, nieuwe software, or nieuwe structuren, maar ons hoger doel blijft hetzelfde: radicale samenwerking om iedereen onbeperkt toegang te geven tot alle kennis van de wereld.

Meer over al deze onderwerpen...

Over mezelf: Meer dan zes jaar geleden bouwde ik mijn eerste webtoepassing. Ik noemde het theinfo.org, maar het was eigenlijk hetzelfde idee als Wikipedia. Het project kwam, niet onverwacht, niet van de grond, maar ik stopte niet met aan het probleem te denken. Sindsdien ben ik co-auteur geweest van de RSS 1.0 specificaties, heb ik gewerkt aan de specificaties voor het Semantisch Web, en was ik al vroeg een werknemer bij Creative Commons. Heel recent heb ik Reddit mee opgericht, dat, na één jaar, al tot de top 1500 sites op het internet behoort (volgens Alexa).

Voor vragen, voeg die hier toe User talk:AaronSw