ДАРМ Предизвик 2

This page is a translated version of the page DARM Challenge 2 and the translation is 100% complete.
DARM logo.jpg

Добредојдовте на вториоиот ДАРМ Предизвик

 • Матичниот Википедијанец во ДАРМ е активен од 4 јануари 2016 година. Во соработка со Државниот архив на Република Македонија досега се ослободени за Википедија 2.190 податотеки, а бројот расте. Целта на овој предизвик е да се употребат податотеките од оваа категорија, во статии на било кој јазик.
 • Овој натпревар ќе се одвива еден месец, од 00:01 (CET UTC+01:00) 25 декември 2016 година, до 23:59 (CET UTC+01:00) 25 јануари 2017 година.
 • Ако сте направиле некои од активностите опишани подолу од 16 јули 2016 година (крајот на првиот ДАРМ Предизвик), до сега, слободно впишете ги соодветните поени.

Награди

Награди од матичниот Википедијанец[1]

 • Пет комплети книги во вредност од 1200 денари, или вкупна вредност од 100 евра.

Сè што треба да сторите е да се вклучите. Додадете го своето корисничко име на врската подолу, заедно со вашата страница од матичната Википедија; откако ќе создадете или ќе подобрите статија на било која јазична Википедија вратете се овде и под вашето корисничко име, во соодветниот простор, додадете врска до новата статија што сте ја создале, заедно со поените. Сите други ваши активности поврзани со овој натпревар не е потребно да ги вклучувате. Овде се потребни: вкупниот број на поени и новите статии. За да се пријавите, следете го примерот, прикажан подолу. Исто така имајте го на ум начинот на бодување, впишан подолу.

Фокусот на овој натпревар е да се употребат податотеките од оваа категорија: Wikpedian in Residence at DARM. Сите податотеки имаат опис на македонски и на англиски јазик.

Бодување

Поените сами ги пресметувате. Ваша одговорност е да ги бележите своите активности. Добивате поени преку подобрување (пишување, проширување, превод, употреба на податотеките) во статии на Википедија. Целта на секој учесник е да добие што поголем број на поени.


 • На Википедија
 • 10 поени: Создавање нова статија која не постоела претходно на Википедија (најмалку 3.000 бајти)
 • 5 поени: Проширување на постоечки никулец со текст или употреба на податотека (најмалку 3.000 бајти)
 • 5 поени: Создавање на нов никулец со текст или употреба на податотека (помалку од 3.000 бајти)
 • На Викидата
 • 1 поен: Додавање на опис
 • 1 поен: Додавање на нов јазик или опис (2 поени ако ги направите двете)


Секој Википедијанец со корисничка сметка на било кое Вики може да учествува. За да учествувате, запишете се во делот на Учесници.


 • Забелешка: Ако сте презеле некои од активностите за кои се добива поени, опишани погоре, а од 16 јули 2016 (крајот на првиот DARM Challenge), слободно впишете ги соодветните поени.Пример

Притиснете на линкот за да се запишете. Појдте на дното, копирајте го кодот и запишете го:

|
|
|
|
|
|-


а пред знакот |}


Првото | е место за вашето корисничко име, пример: Violetova
Второто | е место за вашата матична Википедија како и за знамето на вашата земја (знамето е по желба) Macedonia   Macedonia
Третото | е место за вашите поени
Четвртото | е место за вашите нови статии,,
Петтото | е место за вашите коментари доколку ги имате
ex.: mk wiki

 1. Нова статија
 2. Нова статија


Откако ќе создадете статија на било кој јазик, вратете се овде и под вашето име во соодветниот дел, ставете врска до новата статија што ја создадовте, и соодветните поени. За да нема гужва на оваа страница, препорачуваме овде да ги поставите само: вкупните поени и новите статии.

Учесници

Кликнете овде за да ги оставите своите податоци.

All participants of the challenge and their points. Please list all new articles here and total number of your points. For other contributions (on Wikidata, for example), use your Challenge page
Username Your country Total Actions Comments
Violetova   Macedonia 5 mk wiki As organizer, I am out of competition
SirGoldenBlade   Macedonia 1125 mk wiki +Adding gallery to articles in mk.wiki and en.wiki
Ранко Николић   Republika Srpska 555 sr wiki +Adding gallery to articles on the Serbian Wikipedia and maybe on other Wikipedia
Millars   Spain 633 meta

ca:Borka Taleski
es:Borka Taleski
es:Ilia Plavev
ca:Ilia Plavev
es:Escudo de Skopie
es:Bairam Shabani
ca:Bairam Shabani
ca:Escut de Skopje
es:Velko Markov
ca:Velko Markov

Сарајлија!   Republika Srpska en wiki +Adding gallery to articles on the English Wikipedia and may on other Wikipedia
Lackope   Serbia 1200 meta +Adding gallery to articles on the Serbian Wikipedia and may on other Wikipedia
Liridon   Macedonia 21 meta +Adding gallery to articles in sqwiki, enwiki, wikidata
Beatley   Sioux 54 meta

en:Elektra Apostolou en:Velko Markov en:Mirka Ginova

+ translating articles in enwiki + wikidata
Basak   Turkey 20 meta +Adding files to articles on the Turkish Wikipedia
Papuass   Latvia 6 Added File:Aleksandar Urdarevski.jpg to mkwiki and wikidata +Adding files to articles and Wikidata
Ahmet Turhan   Turkey 57 tr wiki

tr:Angel Mojsovski
tr:Atanas Zabaznoski

+Adding files to articles on the trwiki, enwiki + wikidata
Drume.B   Macedonia 35 mk wiki

mk:Електра Апостолу
mk:Движење на отпорот (Грција)
mk:Бегалци од грчката граѓанска војна
photo in en:Refugees of the Greek Civil War

+Creating new articles on mk.wiki
Rašo   Macedonia mk wiki +Creating new articles on mk.wiki
Andrew Kurbiko   Ukraine 372 meta
uk:Електра Апостолу, uk:Галічнікське весілля, uk:‎Історичний архів (Скоп'є), uk:‎Історичний архів (Прілеп), uk:Історичний архів (Охрид), uk:‎Історичний архів (Бітола), uk:Трайко Стойковскі, uk:‎Петар Божіновскі, uk:Елпіда Караманді, uk:Злате Міхайловскі
+Creating new articles on uk.wiki
MacedonianBoy   Macedonia mk wiki +Creating new articles on mk.wiki
Bojana Wiki PG   Republika Srpska 10 sr wiki +Adding gallery to articles on the Serbian Wikipedia and maybe on other Wikipedia

Results

The winners are:

_______________

 1. Наградите не се парични. Добитникот мора да даде име, електронска пошта и адреса со цел наградата да биде испратена.