Apple iCloud Private Relay

This page is a translated version of the page Apple iCloud Private Relay and the translation is 79% complete.
Outdated translations are marked like this.
Gnome-stock person IP obscured.svg

IP-adressen zijn het voornaamste middel om hardnekkig vandalisme en misbruik op de wiki's te voorkomen — maar de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IP-adressen is vanwege vele redenen aan het veranderen. De laatste verandering is Apple's iCloud Private Relay. Het betreft gebruikers van Safari met een betaald iCloud account.

Deze nieuwe functie kan mogelijk het IP-adres van 3 tot 5% van onze bewerkers verbergen aan het eind van 2021. Tienduizenden gebruikers worden hierdoor getroffen. Dit kan problemen veroorzaken bij het voorkomen van vandalisme en misbruik. Het is hoogstwaarschijnlijk dat andere browsers Apple's voorbeeld zullen volgen, zoals eerder voorgekomen. Dit probleem zal daardoor waarschijnlijk groeien.

Gemeenschappen blokkeren normaliter bewerkingen van IP-adressen die individuele gebruikers verbergen. Als deze gewoonte wordt voortgezet met bewerkers die gebruik maken van iCloud Private relay, dan kunnen 3 tot 5% van al onze bewerkers een blokkade ervaren in de komende maanden. Dit omvat aangemelde, actieve gebruikers die mogelijk niet begrijpen waarom ze een blokkade tegenkomen.

Terwijl deze wijzingen plaatsvinden moeten de gemeenschappen, gebruikers met geavanceerde MediaWiki-rechten, de Wikimedia Foundation (WMF) en anderen samenwerken. We moeten leren hoe de veiligheid van de wiki's kan worden gewaarborgd terwijl de normale manieren van bewerken beschikbaar blijven voor alle deelnemers die geen slechte bedoelingen hebben.

OOjs UI icon help.svg
We willen graag meer leren, zodat we een plan kunnen maken.
 • Ervaart u problemen gerelateerd aan de huidige iCloud Private Relay globale blokkades op uw wiki?
 • Denkt u dat het waarschijnlijk is dat bewerkers met goede bedoelingen een blokkade tegen zullen komen?
 • Deze situatie kan in de komende jaren mogelijk groeien, als Chrome en Firefox ook toegang tot IP-adressen gaan beperken. Als dit gebeurt zal dit een grote verandering zijn in hoe het internet werkt. Wat denkt u, op welke manier zal deze wijziging de wiki's beïnvloeden?

Overleg het op de overlegpagina!

Wikimedia en IP-adressen

IP-adressen zijn het voornaamste middel om hardnekkig vandalisme en misbruik op de wiki's te voorkomen.

 • IP-adressen zijn unieke ID's voor een bron van internetactiviteit. Ze kunnen toebehoren aan dingen zoals een telefoon, een wifi-verbinding of een bedrijfsnetwerk. Voor het grootste deel van de geschiedenis van het internet zijn ze gebruikt om een internetgebruiker grofweg te kunnen identificeren. Ze kunnen ook informatie over de locatie op stadsniveau van die gebruiker verstrekken.
 • Onze gemeenschappen zijn afhankelijk van IP-adressen als hun kernidentiteit en beveiligingsmodel.
  • Gebruikers hebben altijd de mogelijkheid gehad om kunnen te kunnen bewerken zonder zich aan te melden. Hun IP-adres diende dan als enige middel om ze te identificeren—de manier waarop ze berichten ontvangen, gevolgd worden en worden geblokkeerd.
  • IP-adressen zijn het voornaamste middel dat aangemelde gebruikers gebruiken om aanhoudende misbruikers te identificeren. Ze kunnen worden geblokkeerd op basis van hun IP-logboeken.
  • In sommige gevallen worden gehele IP-adresbereiken geblokkeerd omdat de aanhoudende misbruikbronnen zijn.

Wijzingen in de technologie

The broad change

De beschikbaarheid en betrouwbaarheid van IP-adressen verandert om vele redenen. Apple's iCloud Private Relay is de laatste verandering. Andere tech-aanbieders zullen waarschijnlijk soortgelijke veranderingen maken.

 • De aard en beschikbaarheid van IP-adressen is aan het veranderen. Met de komst van IPv6 zijn IP-adressen dynamischer dan ooit. Dit probleem wordt alleen maar groter in de toekomst naarmate er meer gebruikers online komen.
 • Daarnaast zijn IP-adressen en informatie over de user agent persoonsgegevens geworden. Het verbergen hiervan is een dienst geworden waarvan steeds meer internetgebruikers gebruikt van willen maken.
 • Externe markten en overheidsingrijpen zijn de oorzaak voor deze veranderingen. De Wikimedia beweging of de WMF hebben hier geen invloed op.
 • Het Anti-Harassment Tools team van de WMF doet onderzoek naar de problemen omtrent IP-adressen. Zij bouwen hulpmiddelen die het effect van deze veranderingen kunnen verminderen. Dit zal niet kunnen voorkomen dat IP-adressen minder nuttig zullen worden.
 • Wijzigingen zoals deze kunnen snel spreiden. Wanneer Apple deze wijziging zal maken, zullen andere browseraanbieders zoals Google en Mozilla zulke browserinformatie die met verzoeken wordt meegestuurd ook weglaten. Dit is een voorspelling op basis van marktanalyse. Google, bijvoorbeeld, heeft aangekondigd dat Chrome niet langer user agent informatie zal meesturen en Mozilla heeft vergelijkbare wijzigingen aangekondigd voor Firefox.

Meer details over iCloud Private Relay

 • Apple is bezig met het opzetten van een dienst genaamd "iCloud Private Relay". Dit zal de IP-adressen van een Safari-gebruiker verbergen op een manier dat het lijkt dat ze van een centrale pool van Apple IP-adressen komt. Dit heeft toepassing op het browse-gedrag van Safari op zowel de desktop als op mobiele apparaten. Lees meer.
 • iCloud Private Relay is alleen beschikbaar voor iCloud+-abonnees die er voor kiezen het te gebruiken (opt-in) en is momenteel nog een "Beta". Het is waarschijnlijk dat het een niet-beta wordt die daarna de standaard wordt (opt-out). Het wordt mogelijk ook gratis gebundeld met het besturingssysteem, vergelijkbaar met hoe Mail nu een gratis dienst is.
 • This is likely to become a non-beta feature, then on by default (opt-out). It may also eventually be included in the operating system for free, as a similar service for how Mail is now free.
 • The advent of iCloud Private Relay has been known about by community members for some months. The English Wikipedia administrators noticed this service coming and had a related discussion in June 2021.
 • Users of the Opera web browser have faced a similar situation for several years. Opera offers a free VPN service. This is a non-default (opt-in) service. Note that Opera has a significantly lower share of the usage.[1]

Effect op Wikimedia

Veel gemeenschappen blokkeren bewerkingen van IP-adressen die de individuele gebruiker verbergen. Als zij dit doen met bewerkers die gebruik maken van iCloud Private Relay, dan zullen 3 tot 5% van de bewerkers in de toekomst waarschijnlijk een blokkade tegenkomen. Dit nummer zal waarschijnlijk verder groeien wanneer meer browseraanbieders Apple volgen.

We willen weten tot welke mate gemeenschappen instemmen met het effect dat dit op bwerkers zal hebben. Daarnaast zijn we geïnteresseerd of de gemeenschappen er voor open staan om de regels voor grote IP-blokkades opnieuw te beoordelen.

 • We willen dat administrators zich veilig en ondersteund voelen. De kwaliteit en reputatie van Wikimedia projecten moet worden beschermt. Gemarginaliseerde bewerkers die bescherming nodig hebben moeten ook worden ondersteund. Bijdragers met goede bedoelingen moeten de mogelijkheid hebben om te kunnen bewerken met de browser en het apparaat naar keuze. Het verlies van de IP-als-identiteit maakt het behouden deze doelen lastig.
 • Wanneer gebruikers van iCloud Private Relay proberen te bewerken met Safari, zullen ze verschijnen met een van de toegewezen Relay IP-adressen.
 • Beslissingen over wie te blokkeren en waarom worden genomen op een lokaal gemeenschapsniveau of globaal bestuursniveau. Er zijn zeldzame "office actions" waarbij gebruikers worden geblokkeerd. Maar in principe is blokkeren een gebied met een lange geschiedenis van zelfbestuur van de gemeenschap. Grote gemeenschappen en globale moderatoren hebben besloten dat "open proxy's", virtuele particuliere netwerken (VPN's), gedeelde IP-diensten, iCloud Relay en vergelijkbare diensten geblokkeerd zullen worden op alle wiki's.[2] De reden is dat identiteitsfraude plegen op die manier te gemakkelijk is, omdat IP-adressen ons identificatiemodel zijn.
 • Bepaalde IP-adressen zijn geblokkeerd van het bewerken, zelfs door aangemelde gebruikers. Het resultaat is dat aangemelde gebruikers via iCloud Private relay ook zal treffen.
 • Because iCloud Relay only affects Safari browsers, editors in the Wikipedia iOS app will not be affected. Also, iCloud Private Relay subscribers will not be affected when they change their browser.
 • Apple heeft de IP-bereiken die voor iCloud relay zullen worden gebruikt gepubliceerd en er zijn op dit moment blokkades actief op die bereiken.
 • De manier om een uitzondering van IP-adresblokkade (IPBE) aan te vragen is niet ontworpen met grote aantallen of globale groepen in gedachten. Zelfs een voorzichtige inschatting is dat een paar duizend aangemelde gebruikers met blokkades te maken zullen krijgen. Dit is veel meer dan waar bestaande IPBE-processen op zijn berekend. Als we niet aanpassen hoe IPBE werkt zal het lastig zijn voor die gebruikers om aanvragen te doen, uitzonderingen te krijgen of uitleg in hun taal te krijgen. Daarnaast hebben kleine en medium wiki's mogelijk geen gerelateerd beleid. Deze gemeenschappen hebben mogelijk niet de kennis om de getroffen gebruikers te helpen.

Statistieken over de effecten

 • Om het mogelijke effect vast te stellen hebben we gekeken naar bewerkingen die via Safari browsers binnen komen. Vervolgens hebben we deze gecombineerd met schattingen ronde de update van iCloud Private Relay.
  • In de laatste 90 dagen bewerkten 11,6% van de aangemelde bewerkers en 17,7% van de niet-aangemelde gebruikers met Safari.
  • We hebben deze cijfers gebruikt en geschat wanneer iCloud Relay wijdverspreid zal worden. We denken dat 1,6% van de aangemelde gebruikers en 2,5% van de niet-aangemelde gebruikers een blokkade tegen zullen komen in de maand nadat iCloud Private Relay beschikbaar wordt voor macOS.
  • Wanneer iCould Relay opt-out wordt, dan is de schatting dat 4,6% van de aangemelde gebruikers en 7,2% van de niet-aangemelde gebruikers elke maand een blokkade tegen zullen komen.
  • Het gebruik van Safari voor het bewerken verschilt per wiki. Zie de bijgevoegde tabel voor nummers op de meest en minst getroffen wiki's.
 • We also attempted to estimate how many edits are being prevented because of the range blocks currently in place for iCloud Relay IP ranges.
  • Op met moment is iCloud Relay alleen beschikbaar voor gebruikers van iOS 15 en niet voor desktopgebruikers.
  • We made this estimate by comparing the number of edits being made from iOS 15 to the number of pageviews coming from iOS 15. Next, we split it by whether they are coming through Relay ranges or not. See more details on why we did it this way, along with some assumptions this method makes.
  • For iOS 15 users not using Relay, there are about 241 edits per million page views. For iOS 15 users using Relay, there are about 9 edits per million page views. Applying some arithmetic, this seems to come out to about 120 blocked edits per day right now (as of October 2021).
  • We expect this number to increase as iOS 15 and Relay usage increases, and as Relay becomes available for desktop users.

Deze tabel toont het gebruik van de Safari browser voor het bewerken in geselecteerde wiki's in de afgelopen weken. Er zijn een paar met het meeste gebruik (Japanse, Zweedse, en Noorse Bokmål Wikipedia's) en het minst (Bengaalse en Hindi Wikpedia's). Merk op dat slechts een deel van de Safari gebruikers iCloud Private Relay zullen gebruiken.

Wiki Aangemelde bewerkers[3] Niet-aangemelde bewerkers[4] Aangemelde bewerkingen[5] Niet-aangemelde bewerkingen[6]
Algemeen 11,6% 17,7% 7,9% 14,7%
Engelstalige Wikipedia 14,4% 22,0% 11,1% 18,8%
Japanse Wikipedia 21,7% 27,3% 16,5% 19,7%
Zweedse Wikipedia 18,4% 29,3% 12,8% 26,8%
Noorse Wikipedia (Bokmål) 17,1% 31,3% 7,3% 31,5%
Bengaalse Wikipedia 0,8% 1,4% 0,3% 0,7%
Hindi Wikipedia 1,4% 1,1% 2,7% 2,1%
Wikimedia Commons 8,0% 17,3% 4,5% 10,5%
Wikidata 6,6% 11,9% 4,1% 18,6%

Referenties

 1. See also: Usage share of web browsers.
 2. Zie ook: Geen open proxy's.
 3. Percentage van bewerkende accounts in de laatste 90 dagen die een-of-meer bewerkingen met Safari hebben gemaakt
 4. Percentage van bewerkende IP-adressen in augustus 20221 die een-of-meer bewerkingen met Safari hebben gemaakt
 5. Percentage van bewerkingen van accounts in de laatste 90 dagen die met Safari zijn gemaakt
 6. Percentage van bewerkingen van IPs tijdens augustus 2021 die met Safari zijn gemaakt