Amical Wikimedia/abril 2018

Benvinguts al report d'Amical Wikimedia de abril de 2018. Aquest és el quart mes del darrer any del pla estratègic 2014-2018. Durant el mes d’abril hem dut a terme dos actes per a la promoció del coneixement obert, per complir amb els objectius fundacionals d’Amical Wikimedia. El primer va ser una jornada sobre ciència oberta i projectes Wikimedia, coorganitzada amb el CRG en el marc dels actes previs de la Wikimedia Hackathon que tindrà lloc a finals de maig. El segon va consistir en una viquimarató de dades obertes dirigida a tècnics de les administracions públiques, coorganitzada amb el CCCB.

Report Mensual
abril 2018
+ reports

Ambdós actes tenen en comú la voluntat d’apropar els professionals i les persones que prenen decisions sobre el coneixement i la informació als entorns del Open Knowledge. Vam presentar el potencial de Wikidata, vam insistir en el rol divulgador de la Viquipèdia com a pont entre especialistes i la ciutadania i vam recalcar la importància que totes aquelles dades obtingudes amb diners públics (universitats, centres de recerca, ajuntaments…) estiguin disponibles per a tothom.

Un altre tret comú és la coorganització amb partners de llarga durada, que permeten fer projectes de més entitat. Al PRBB hem muntat ja diverses viquimaratons i amb el CCCB tenim un projecte des de fa anys que inclou posts sobre discurs, un viquipedista resident, actes de difusió i participació en el seu programa estable. Aquesta relació ens permet no sols comptar amb un espai i les seves xarxes, sinó anar més enllà de l’acte concret i aprofundir en la qualitat. Podem dirigir-nos a experts dins i fora del moviment i donar continuïtat a iniciatives que sorgeixin dels diàlegs establerts dins d’aquestes jornades.

Algunes qüestions que van sorgir als diferents debats informals van versar sobre la centralitat de les bases de dades al segle XXI, els incentius per publicar en obert, la coordinació de tècnics i ciutadans que facin possible iniciatives més enllà de subvencions limitades en el temps, la necessitat de visibilitzar tot l’ecosistema del coneixement o d’apoderar els usuaris amb el domini de diferents eines. Es va parlar de la necessitat de repensar el treball en xarxa a les administracions, de polèmiques ontològiques de classificació d’elements, dels reptes que afronta l'educació superior o la formació dels experts dels llocs de poder.

Entre els participants als dos actes ja han sorgit projectes individuals i en grup que tindran continuïtat en els propers mesos. Malgrat la diferència de públic i dinàmiques les dues jornades ens han deixat un regust molt positiu perquè permeten seguir treballant en els eixos del nostre pla estratègic i establir aliances d’alt interès.

També hem organitzat diversos concursos d'edició, hem signat un conveni amb la Univeristat Autònoma de Barcelona i vam participar a la Wikimedia Conference 2018, on vam poder compartir les nostres experiències amb membres de la comunitat global.

Comunitat edit

Comunitat
 
 
 
 

Projectes gestionats per voluntaris d'Amical edit

Tallers, seguiment i formació interna edit

Nota: Algunes reunions de seguiment en el món real no es mencionen en aquest report per mantenir la privacitat de les lower voices.

Reunions edit

  • 9 d'abril - Reunió Kippelboy i MarcMiquel - Seguiment de la recerca duta a terme per aquest investigador i soci.
  • 13 d'abril - Reunió Kippelboy i Barcelona per preparar argumentari estratègic per la Wikimedia Conference 2018-

Educació edit

Educació

Abril és un mes de continuïtat dins el curs escolar, com reflecteixen els nostres cursos en marxa. Intentem que siguin de temes variats per cobrir escletxes temàtiques. Durant el mes d'abril hem signat un conveni marc de col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona.

Projectes en curs edit

Tallers i esdeveniments edit

23 d'abril - Sessió de seguiment i treball amb alumnes Viquiprojecte:Educació URV (Tarragona). Lluis_tgn

Reunions edit

  • 6 d'abril: Reunió amb professors d'ESADE Sant Cugat. Kippelboy
  •   9 d'abril: Reunió amb la càtedra Cerdà de la Universitat de Barcelona. Kippelboy
  •   9 d'abril: Reunió amb departament de difusió de la recerca de la Universitat Politècnica de Catalunya. Kippelboy
  • 17 d'abril: Reunió amb el Grup de recerca en Traducció del xinès al català/castellà

Publicacions científiques edit

Cultura (GLAM) edit

Cultura (GLAM)


Projectes en curs edit

Esdeveniments i concursos edit

Reunions edit

Continguts edit

Continguts

Concursos d'edició edit

Viquimaratons edit

Reunions edit

Comunicació i discurs edit

Comunicació i discurs

Trobades, xerrades i reunions edit

  • 17 d'abril- Viquipèdia o el poder de la col·laboració. Universitat de Lleida. Kippelboy
  • 17 d'abril- Experiències de col·laboració. Seminari professional de comunicació de la PUSC de Roma. Medol
  • 20-22 d'abril. Participació a WIkimedia Conference 2018. Usuari Kippelboy i Barcelona
  • 25 d'abril - Reunió amb director de la Fundació Ernest Lluch. Kippelboy

Cobertura de mitjans edit

Wikimedia Hackathon edit

Wikimedia Hackathon 2018
 
Logo del projecte ORES

Projectes edit

Reunions edit

Global Metrics edit

Note: These metrics only report events or projects which took place or ended during this month. Longer term projects like Educational or Wikipedian in Residence are reported on our semester report or the month where the project finishes.
Program Event/project/task #Active Editors #New editors # People involved Media Used #Articles improved #Bytes Other Comments
1 - COMMUNITY Follow up meetings 8 8 N/A
4 - CONTENT Viquiprojecte:Manuel de Pedrolo 7 0 8 2 18 N/A
4 - CONTENT Ficomic 8 1 10 12 30 N/A
4 - CONTENT Viquiprojecte:Sant Jordi 2018 4 0 5 1 8 N/A
4 - CONTENT Viquiprojecte:Crims 5 1 6 1 8 N/A
6 - WMHACK Open Data editathon 18 7 25 85 750 N/A
Total (estimated) 50 9 62 101 814 N/A