Amical Wikimedia/Minutes3

La Delphine arriba tard a la reunió i demana disculpes.

Diu que es molt dolenta en complir amb les cites. Li dic que ja ho sabia que l’any passat va passar igual i m’agraeix la paciència.

Fem una sèrie de comentaris sobre la samarreta que li varem signar tots a wikimania, li va fer il•lusió.

Li recordo que té pendent una visita a Barcelona i diu que pensa fer-la servir, que fa molt temps que no passeja per les rambles i troba a faltar la xocolata de la Plaça Reial. (ho escriu en català)

Tots dos manifestem que es tracta d’una conversa personal per explorar idees i que no ens podem comprometre a res cap dels dos.

Diu que el ChapCom està dividit i que per resumir-ho, es pot dir que hi ha dues postures: una de permetre a tothom que tingui interès de tenir un chapter, no importen les fronteres.. L’altre és que els chapters només poden ser seguint les fronteres político-geogràfiques.

Que no han arribat mai a un acord i que ella és de la segona postura. (és curiós que no havent-hi acord es faci el que ella vol. (això és comentari meu off the record)).

M’explica les raons:

 1. Les fronteres existents son (la majoria de les vegades) més fàcils de seguir.
 2. El aplegar-se entorn una cultura o una llengua ja existeix en els projectes. Creu que ens hauríem d’assegurar de no mantenir-ho tant tancat. Es a dir trencar aquestes coses culturals hauria d’ajudar una mica. Fins i tot si és difícil.
 3. Un capítol entorn una cultura no es tant inclusiu com hauria de ser. Es a dir exclou alguns projectes per “disseny”.
 4. Sabem on comença però no sabem on acabarà. Tot seguit podriem tenir el Chapter de Carcasona o el Chapter dels Inclusionistes. Es clar que és una caricatura, prengeu-vos ho així (diu).
 5. Hi ha el solapament de capítols: Qui va a parlar amb la biblioteca de Perpinyà? WM FR o WM CAT?

Per tant la seva postura és que ens han d’ajudar tan com puguin i això significa que hem de pactar un acord de parternariat molt fort per casos com Amical.

Diu que veu que nosaltres estem treballant i que ens pot costar una mica més fer coses que si fossim un chapter però que les farem igualment.

Li dic que té raó que nosaltres continuarem treballant tant si ens reconeixen com si no.

Veu que el cas és com la UNESCO que hi ha moltes ONGs reconegudes per la UNESCO, que per ells nosaltres hauríem de tenir una segell d’aprovació de wikimedia. Quan sigui necessari el segell pot ser WM FR o WM ES o WM IT o només Wikimedia. Si això fa les coses més fàcils.

Li dic que em sembla que això te certa similitud amb el tema de la rotació de Wikimania que el cost del viatge és un argument tècnic que no reflecteix les raons profundes. Que sinó seria fàcil de arreglar amb ajuts pel viatge.

Em diu que tinc tota la raó. Que la raó profunda és que hi ha una barrera psicològica que fa que part de la gent es torni boja perquè “es tornen a quedar lluny de wikimania”.

Em diu que també està en contra dels chapters subnationals . Li pregunto si també pels països molt grans i em diu que sí, tret que sigui un primer pas per arribar a fer-ne un de nacional, que espera que WM NY sigui un primer pas cap a WM USA. Li dic que llavors hauria d’estar en contra de WM FR tret que sigui un primer pas cap a WM EU. Es queda parada i llavors diu que puc torçar-ho d’aquesta manera però que mentre necessiti passaport per anar a Anglaterra la UE no té res de nacional.

Li dic que entenc que la divisió geopolítica és la clàssica, i diu que sí i que és la que han adoptat les ONGs grans. Li dic que jo veig un patró que ha evolucionat: Que les que necessiten ajuts del govern o volen fer lobby s’oganitzen a nivell d’estat, les que estan adreçades a la cultura però necessiten el suport del govern com la UNESCO tenen un sistema mixt amb delegacions als estats i organitzacions associades com a UNESCOCAT i les organitzacions autoorganitzades que es basen amb el treball de la comunitat s’adrecen a regions culturals com ISOC. Que hi ha empreses multinacionals que tenen organitzacions matricials i que es funcionen força bé. Que jo crec que en el futur els països perdran poder i que la gent el guanyarà i que el futur serà dels grups culturals. Però que entenc que en el present hem d’anar cap alfutur en un mon que evoluciona a partir d’organitzacions que funcionin. Que en alguns països la comunitat cultural i les fronters polítiques coincideixen i que allí no es pot veure la diferència.

Diu que pot ser. Que potser ella és una “conservatist”.

Li dic que nosaltres haviem proposat una solució per fer un experiment amb risc controlat. Perquè els nostre cas és únic. I que pensàvem que no obriríem la caixa de pandora fins que s’hagi demostrat l’èxit. Que ningú més té un país independent per establir el quarter general i que si llavors la cosa funciona bé si es vol es pot exportar.

Diu que si jo ho crec. Que la seva principal preocupació no és preparar el camí per altres, que la seva principal preocupació és l’aislacionisme. Que nosaltres ens referim a la cultura catalana en el fi el cor de la nostra organització, que li sembla bé però que això no funciona en el gran esquema de les coses. Que els projectes wikimedia són un mitjà no un fi pel capbaix per Amical.

Li dic que NO. Diu que rellegeixi els nostres estatus que età molt clar, pel capbaix per ella.

Li dic que la diferència és un territori definit per fronteres polítiques o un territori definit per fronteres culturals.

Diu que clarament si demà wikimedia desapareix, Amical encara pot continuar però que wikimedia FR no.

Li dic que sí, però promovent la cultura lliure, el mateix objectiu que wikimedia, que si wikimedia desapareix el somni continua i que wikimedia FR hauria de continuar. Que wikimedia és una eina, que el fi és el somni. Que Wikimedia és una fundació per pagar les factures que el projecte és la gent i el coneixement lliure. Que potser estic equivocat.

Diu que no, que estic en lo cert. Que ella està caricaturitzant massa.

Continua... Però... donaria WM CAT diners a WM FR per un projecte que només toca material francès?, és més Podria fer-ho? Això és la cosa. O anglès o alemany ..

Li dic que és fàcil parlar del que faria. Que li diré el que ja hem fet: Hem ofert diners a la gent de Galicia per que puguin viatjar a Bilabao per provar de tirar endavant WM ES (és veritat, jo els hi he ofert en el meu mail)

El següent bocí el copio perquè no el sé explicar amb paraules ni l’acabo d’entendre del tot si algú me’l pot explicar s’agraeix:

[22:22] <delphine> you guys rock. Man, it makes being convinced of my convictions more difficult :(
[22:23] <delphine> and still, I am convinced.
[22:23] * delphine bangs head on wall.
Intent de traducció lliure:
Sou l'hòstia. Tios, feu més difícil que estigui convençuda de les meves conviccions
tot i això, estic convençuda.
(la delphine donant-se cops de cap a la paret)

Li dic que crec que no seria fàcil convèncer la meva gent per donar diners a WM FR perquè WM FR és més gran i més rica que nosaltres, no perquè és WM FR

Diu que té sentit.

Però que hem ofert un desenvolupament a la gent occitana.

Li dic que nosaltres, o pel capbaix jo, estic aquí per divertir-me. Diu que ella també. Li dic que compartir és divertit. Que perquè creu que nosaltres nos hauríem d’estar disposat a compartir amb WM FR? Diu que creu que si que ho estem.

Em diu que la següent qüestió és si el nom wikimedia és més o menys divertit. Li dic que no és molt important per nosaltres. Diu: exactament el que jo vull és molt clar.(?? no ho acabo d’entendre)

Diu que vol que WM FR doni un mandat molt explícit a Amical per portar tots els temes catalans. Fins i tot a França. Que ens necessitem mútuament. Que per exemple es varen reunir amb els arxius de Perpinyà i que quan varen esmentar una potencial WM CAT els hi varen dir "wuahhhhh, not the catalans". Li dic que no perquè ens vulguem excloure uns als altres sinó perquè creiem que en algunes circumstancies podem tenir més èxit nosaltres i en altres pot WM FR. Diu que clar, que pensa que segurament si hagués anat a uns altres arxius li haurien dit: > wuahhhhh not the French :)

Diu que esta totalment d’acord amb mi. I que és per això que vol trobar el parternariat que ens faci la feina més fàcil. I potser el temps li demostri que està equivocada i potser fins i tot desitja que els temps li demostri que està equivocada. (i fer la feina més fàcil a WM FR també).

Li dic que no. Que res és completament correcte ni completament equivocat. Que des de el meu punt de vista el ser un chapter té dues cares. La cara pràctica i la cara ètica i moral.

Diu que creu que té clara la prat pràctica i em demana si puc desenvolupar la part ètica i moral.

Li dic que des de la part moral és molt difícil explicar a la nostra gent que WMF no ens reconeix com a chapter de ple dret.

Diu que perquè cal explicar la part negativa el que no som,perquè no quedar-nos en la positiva si tenim un real acord, per exemple si som on partner oficial wikimedia?

Li dic que potser si fos un pas previ mentre la Foundation estudia la idea dels chapters culturals seria més fàcil d’entendre.

Fem alguns comentaris. I em diu que em pot assegurar que la fundació (o més aviat wikimedia) està estudiant clarament la idea dels chapters culturals.

Altrament no estariem parlant. Però no pot dir si els acceptarà o no. Que la seva idea és que en comptes d’esperar que passi quelcom, fem que passi.

Treballem en una cose tipus carta de parternariat que dixi clares les coses practiques sobre treballar junts. Seria estupid que anéssim als arxius de

Perpinyà sense algú de Amical perquè segur que hi ha coses que ens interessen als dos a WM FR i a Amical. El que digui el paio dels arxius no importa. Li dic que principalment perquè nosaltres o bé coneixem a tothom a Perpinyà o bé coneixem a algú que el coneix, que la meitat de la meva família són de Perpinyà (és cert).

Llavors la idea és fem un acord entre WM FR i Amical i diguem WM FR dóna suport a Amical, som els millors amics, ens estimem etc. Li dic que sona bé. (encara no he vist la pega)

Diu: Podem esperar que els chapcom digui això o allò, esperar que no passi res, que la Delphine tingui la seva via amb els chapters cultrals o no. O podem

just fer coses. I per mi (ella) fer coses és millor. O podem fer coses i veure quines altres formes podrien ser millors.

Li dic que potser podem fer coses sense tancar futures portes. Diu: Exactament.

Diu que creu que estem tancant més portes pressionant per una resposta definitiva que provant a veure què funciona i què no. Li dic que em sap greu si sembla que jo estava pressionant. Que ja li he dit abans que nosaltres cooperarem tant si ens reconeixen com si no. Diu que no, que no creu que estiguem pressionant, que de fet creu que hem sigut pacients. Que vol dir que ella no està segura de que Wikimedia estigui prou “madura” per prendre aquesta decisió d’una vegada i per totes ara. Li dic que no es preocupi que serem tan pacients com calgui.

Li dic que el que crec que necessitem, des de un punt de vista pràctic és:

 1. Cooperar amb tots els Local Chapters i ser admesos a assistir a les trobades de chapters.
 2. Ser una entitat independent associada a WMF
 3. Intercanvia informes anuals i best practices.
 4. Tenir permís per fer servir els logos de una forma acordada previament que no causi confusió.
 5. Ser una entitat independent associaada a WMF a través d’un acord . Potser sense el nom wikimedia i amb el nom Amical Viquipèdia.

Diu que ho tindrà en ment com un marc per quelcom. Que consti que no creu que hauriem d’estar associats amb WMF però que això és ella. Que no creu que la

Foundations hagi de ser el començament i el final de totes les coses. Que creu que hauríem d’estar associats a varis chapters. No a WMF (QUESTA ÉS LA PEGA GROSSA QUE S’HA GUARDAT AL PAP FINS ARA) diu: Power to the chapters.

Li dic que podríem estar associats a tos dos. Que és WMF qui decideix qui va a les reunions de chapters i qui és propietària de les marques i els noms, que podríem tenir un acord amb els chapters per les activitats i amb la WMF per que ens reconegui algun nivell de cooperació. Que suposo que es per això que estem parlant. Que sinó amb parlar amb WM FR ja en tenim prou. Que amés hi ha el tema Andorra on no hi ha chapter amb qui acordar i Espanya on ningú sap quan hi pot arribar a haver res. Fa un comentari en desacord amb lo de la assistència a la reunió de chapters però acaptant que tinc raó pel que fa a la propietat de les marques.

Diu que està mirant de molt a prop el tema WM ES. Li dic que estic mirant d’ajudar perquè crec que en podríem treure més si treballéssim junts . Però que és extremadament difícil. I que després de tot el soroll no hi ha cap garantia de que acabi en res. Que la llista de voluntaris per ocupar càrrecs de la junta és buida.

Diu que no tindrà temps en aproximadament un més per cuidar-se de cap chapter cultural, perquè ha de posar en ordre els comptes de WM FR i això porta temps. Però que a la trobada de chapters probablement tindran una reunió del chapcom i espera parlar d’això. Li dic que si vol puc anar-hi i explicar-los-hi en persona o li puc enviar mails explicant les nostres idees en detall. Diu: Yep, that would work. Li pregunto quina de les dues cosses diu que per començar enviant mails i que té en ment que vull estar a la reunió. Que podria ser bo, creu.

S’acomiada i m’explica temes personals que crec que no toca repetir.