This page is a translated version of the page Africa Environment and the translation is 67% complete.
Outdated translations are marked like this.

Africa Environment WikiFocus Celebrates Wangari Maathai Day

“No matter how dark the cloud, there is always a thin, silver lining, and that is what we must look for. The silver lining will come, if not to us then to next generation or the generation after that. And maybe with that generation the lining will no longer be thin.” ― Wangari Maathai, Unbowed: A Memoir

Joka vuosi 3. maaliskuuta vietetään Afrikan ympäristöpäivää eli Wangari Maathain päivää. Päivän perusti Organisation of African Unity keinona lisätä tietoisuutta Afrikan ympäristöhaasteista. Vuodesta 2012 lähtien Afrikan unioni on kutsunut Afrikan ympäristöpäivää myös Wangari Maathain päiväksi osoittaakseen kunnioitusta edesmenneelle Wangari Maathaille, joka sai aikoinaan Nobelin rauhanpalkinnon.

Sisältö

African Knowledge Initiative (AKI) on haastanut Wiki In African (WIA) ja Norsunluurannikon Wikimedia-yhteisön (WMUG IC) käyttämään Wangari Maathain päivää kannustimena luomaan uutta sisältöä Wikimedia Foundationin projekteihin.

Aloitteen pääpaino on kannustaa Wikimedia-yhteisöä luomaan Afrikan ilmastoon liittyvää sisältöä maaliskuun 2023 aikana. Osallistumistapoja on monia, ja käyttäjät voivat osallistua joko yksin tai yhdessä yhteisönsä tai organisaationsa kanssa. Wikimedia-yhteisöt saivat halutessaan hakea 28. helmikuuta asti 100 - 1500 dollarin arvoista avustusta koulutus- tai lahjoitustapahtuman järjestämistä varten.

Tärkeisiin tehtäviin kuuluu esimerkiksi 11 Wikimedian paikallisen käyttäjäryhmän ja vapaaehtoisryhmän tukeminen, kun he järjestävät yhteisöilleen koulutusta ja muokkaustapahtumia. Luvassa on koulutustilaisuuksia ja online-juhlia. Projektitiimi myös lähestyy ja pyytää ilmasto- ja ympäristöpainotteisia organisaatioita, tutkijoita, aktivisteja ja akateemikkoja työskentelemään kanssamme projektissa. Yhteistyö varmistaa, että Wikimedian muokkaajilla on pääsy luotettavaan ja ajantasaiseen dataan ja lähdemateriaaliin, joiden pohjalta tehdä laadukkaita muokkauksia hankkeessa.

Projektin käsittelemät aiheet liittyvät Afrikan ilmastoon ja ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sekä ympäristökysymyksiin tai -uhkiin, joita maat ja yhteisöt kohtaavat eri puolilla Afrikkaa. Projekti järjestetään suuremman vaikutuksen toivossa sekä ranskaksi että englanniksi, koska Afrikassa on historiallisesti puhuttu myös ranskaa. Myös muun kielisiin Wikimedia-projekteihin on tarkoitus lisätä sisältöä.

Tule mukaan!

Osallistumistapoja

Aikataulu

 • Apurahan haku
 • Apurahan hakuaika alkoi 4. helmikuuta 2023 klo. 00.01 (UTC)
 • Apurahan hakuaika päättyi 28. helmikuuta 2023 klo. 23.59 (UTC)
 • Projekti alkaa 3. maaliskuuta 2023, ja siihen liittyvää toimintaa on maaliskuun ajan.
 • Tulokset julkistetaan 25. huhtikuuta 2023.

Maaliskuun jälkeen: muita ilmastoon ja ympäristöön littyviä projekteja

On paljon muitakin ympäristöprojekteja.

Projektit Kuvaus
Ilmastonmuutos-Wikiprojekti Liity englannin- tai muunkieliseen Ilmastonmuutos-Wikiprojektiin
Wiki Loves Africa Wiki Loves Africa on vuosittain pidettävä kuvakilpailu. Vuoden 2023 teema on Ilmasto ja sää. Kilpailuaikaa on maalis- ja huhtikuun 2023 ajan.
Liity Wikimedia-ryhmään Englanninkielinen Wikimedians for Sustainable Development on Wikimedia-ryhmä, joka kerää yhteen kestävästä kehityksestä kiinnostuneita käyttäjiä. Ryhmän tavoite on työstää kestävään kehitykseen ja etenkin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin liittyviä aiheita.
Osallistu Open Climate Campaigniin Creative Commonsin, SPARC:n ja EIFL:n kanssa yhteistyönä tehdyn monivuotisen Open Climate -kampanjan tavoitteena on edistää tieteellisen tiedon avointa saatavuutta, jotta ratkaisu ilmastokriisiin ja biologisen monimuotoisuuden säilyttämiseen löytyisi nopeammin. Globaalien haasteiden ratkaiseminen edellyttää sitä, että tieto (tutkimus, data, koulutusresurssit, ohjelmistot) niistä on avoimesti saatavilla.
Paranna Women in Climate -kuvien kuvauksia Naiset ja Afrikka ovat kaksi suurta puuttuvaa aukkoa Wikimedia-projekteissa. Wiki Loves Women pyrkii kuromaan aukot umpeen sekä aiheita koskevan sisällön että näihin ryhmiin kuuluvien ihmisten osallistumisen osalta. Maaliskuussa se järjestää vuotuisen kilpailun Tell Us About Her – Women in Climate parantaakseen kuvien kuvauksia. Lisää Wikimedia Commonsiin strukturoitua dataa ISA-työkalua käyttämällä.
Osallistu

Viikon lainaus

"Ennen kuin olet kaivanut kuopan, istuttanut puun, kastellut sitä ja auttanut sitä selviytymään, et ole tehnyt mitään. Olet vain puhunut." - (Until you dig a hole, you plant a tree, you water it and make it survive, you haven't done a thing. You are just talking).

Wangari Maathain puhe Goldman Awards -palkinnonjakotilaisuudessa (24. huhtikuuta 2006)

Our image gallery

View the gallery

Uutisia

 • May, Tuesday 16th: Closing ceremony of Africa Environment Wikifocus 2023

  Milloin: 16. toukokuuta 2023

  Mihin aikaan: 15:00 UTC (see your local time)

  Where: Zoom (ohjelmisto) (Suljettu)

  Language: englanti - ranska

 • March, Wednesday 29th: Wikidata Session

  Milloin: March, Wednesday 29th, 2023

  Mihin aikaan: 15:00 UTC (see your local time)

  Where: Zoom (ohjelmisto) (Suljettu)

  Language: englanti

 • March, Tuesday 28th : Africa Environment Wikifocus Climate : mid-term meeting

  Milloin: Tuesday, 28th March

  Mihin aikaan: 15:00 UTC (see your local time)

  Where: Zoom (ohjelmisto) (Suljettu)

  Language: ranska. Translation: englanti

 • March, Tuesday 16th : Dashboard program training session

  Milloin: Thursday, 16th March

  Mihin aikaan: 17:00 UTC

  Where: Zoom (ohjelmisto) (Suljettu)

  Language: englanti. Translation: ranska, espanja, and arabia

  Records

I want to help organize !

Resources are available to assist community and event organisers as they engage with the press and partners about Africa Environment WikiFocus activities and events taking place across Africa during March and April 2023.
All communication resources

Want to find out more ? Understand how to join ? How to create a dashboard to track article production ? Set up a wikiproject climate ?
Access our how-tos and training sessions

AKI

Wikimedia Foundationin ja Afrikan unionin yhteistyönä perustettu African Knowledge Initiative (AKI) juhlii aloitusvuotenaan kolmea tärkeää aihetta: nuoriso, ympäristö ja Afrikka. Kukin aiheista on uskottu toteutettavaksi kahdelle Wikimediaan keskittyvälle kumppanille.

Lähdemateriaali

Osan lähdemateriaalista ja tiedustelutiedoista toimittaa Afrikan unioni. Sisältö- ja osallistumiskumppaneina lähestytään myös ilmasto- ja ympäristöjärjestöjä ja kansalaisjärjestöjä sekä akateemisia ja tutkimuslaitoksia. Sisältökumppanit ovat tervetulleita! Jos työskentelet tutkimuksessa, yliopistoissa tai ajatushautomoissa, ota yhteyttä järjestäjiin osoitteessa hello [at] wikiinafrica piste org

Järjestäjäorganisaatiot

African Knowledge Initiative Working Group Members