In other languages: català (ca) · Deutsch (de) · English (en) · español (es) · العربية (ar) · français (fr) · italiano (it) · norsk bokmål (nb) · polski (pl) · português (pt) · lietuvių (lt) · suomi (fi) · русский (ru) · 日本語 (ja) · فارسی (fa) · +/−
(Finnish) Tämä on essee. Se ilmaisee joidenkin wikimedialaisten tai Meta-Wikin käyttäjien mielipiteitä tai ajatuksia, mutta sillä ei välttämättä ole laajaa kannatusta. Tämä ei ole Meta-Wikin käytäntö, mutta saattaa olla käytäntö tai ohje muissa Wikimedia-hankkeissa. Päivitä tätä sivua tarpeen mukaan tai ehdota isoja muutoksia keskustelusivulla.
Translate

Älä ole mulkku.[1] Jos ihmiset noudattaisivat tätä, ei tarvittaisi muita käytösohjeita. Tämä sääntö on seuraus älä palvo sääntöjä -periaatteesta, ja useimmat muut säännöt ovat tämän erikoistapauksia.

Älä ole mulkku.
Tämän esseen olemassaolo ei oikeuta ketään kutsumaan toista käyttäjää mulkuksi.

Periaatteet

edit

"Älä ole mulkku" on kaikkien sosiaalisten tilojen keskeinen sääntö. Kaikki muut sosiaaliset käytännöt ovat sen erikoistapauksia. Kenelläkään ei ole valtuuksia poistaa toisen käyttäjän muokkausoikeuksia pelkän mulkkumaisuuden perusteella (tämä teko itsessään kun olisi oiva esimerkki samasta ominaisuudesta), mutta on silti huono idea olla mulkku. Älä siis ole.

Asiassa oikeassa oleminen ei tarkoita, ettet olisi mulkku. Mulkut voivat olla oikeassa, mutta he ovat silti mulkkuja. Vaikka heidän sanomassaan olisi jotakin kuuntelemisen arvoista, kukaan ei kuitenkaan kuuntele sitä. Kukaan ei halua kuunnella mulkkua, riippumatta siitä kuinka oikeassa tämä on.

Mulkkuna oleminen ei välttämättä ole sama asia kuin epäkohteliaisuus (joskin epäkohteliaisuus ja töykeys liittyvät usein mulkkumaisuuteen). Ihminen voi olla täysin kohtelias, seurata etikettiä pilkulleen, ja olla kuitenkin mulkku. Mulkkumaisuuden välttäminen ei ole vain etiketin seuraamista, vaan laajempi ja tärkeämpi asia.

Mitä tehdä jos sinua pidetään mulkkuna

edit

Jos sinut leimataan mulkuksi, erityisesti jos olet kuullut tämän useammalta henkilöltä tietyssä yhteisössä, saattaa olla viisasta harkita mahdollisuutta, että väite on totta. Jos epäilet, että mulkkumaisuudesta on tullut sinulle ongelma, ensimmäinen askel on tiedostaa se. Kysy itseltäsi, mikä käytöksessäsi aiheuttaa tämän käsityksen, ja jos et itse keksi mitään, pyydä kohteliaasti selitystä niiltä, jotka pitävät sinua mulkkuna. Kun olet määrittänyt, mikä käytöksessäsi on vialla, yritä muuttaa tapojasi ja ilmaista itseäsi eri tavalla. Erityisesti yritä paikantaa liiallisen karkeat tai tylyt sanat viestinnästäsi ja korvata ne miedommilla ilmauksilla.

Tutkiskele rehellisesti motivaatiotasi. Oletko täällä auttaaksesi projektia, vai onko todellinen tavoitteesi löytää vikoja, saada mielipiteesi läpi, tai pyrkiä hallitsemaan muita? Kenties sisimmässäsi jopa nautit pienestä kärhämöinnistä. Tämä ei välttämättä tarkoita, että olisit huono ihminen, mutta voi tehdä sinusta taakan niille, jotka ovat täällä tarkoituksenaan luoda jotakin suurta. Ihmiset turhautuvat, tulevat vihaisiksi, ilmapiiri muuttuu – ja koko projekti kärsii. Oletko täällä auttaaksesi vai ollaksesi haitaksi?

Mikäli tarpeen, pyydä julkisesti anteeksi ihmisiltä joita kohtaan olet saattanut olla mulkku. Älä pelkää; tämä ei tarkoita että ihmiset pitävät sinua heikkona. Päinvastoin: pyrkimyksesi olla vähemmän mulkku voi saada ihmiset suhtautumaan sinuun suuremmalla arvostuksella kuin aikaisemmin.

Miten tulla toimeen mulkun kanssa olematta itse mulkku

edit

On yleensä mulkkumainen teko sanoa jollekulle "älä ole mulkku" – erityisesti, jos väitteessä on perää. Se hermostuttaa toista osapuolta ja vähentää mahdollisuuksiasi saada viestisi perille.

Keskity käytökseen, älä yksilöön. Kerro täsmällisesti mitä haluat ja miksi. Kerro täsmällisesti miksi toisen henkilön käytös on haitallista. Oleta muilta hyvää tahtoa niin pitkälle kuin mahdollista. Jos et ymmärrä, miksi joku tekee jotakin, kysy. Älä ryntää heti valittamaan ennen kuin olet varma, ettei neuvottelu kyseisen käyttäjän kanssa auta. Yritä ymmärtää ennen kuin yrität tulla ymmärretyksi.

Ennen kaikkea, käyttäydy aidosti. Älä kysy kysymyksiä, joihin tiedät vastauksen. Älä sano haluavasi jotakin jos haluat jotakin muuta. Älä yritä saada ihmisiä uskomaan asioita, jotka eivät ole totta. Älä koskaan ole mulkku mulkulle.

Viitteet

edit
  1. Tässä yhteydessä "mulkulla" tarkoitetaan karkeaa ja ajattelematonta ihmistä sukupuolesta riippumatta.